Get Adobe Flash player

Svéd Rally 2015 - 1. nap

A Svéd Rally 1. napja

 

A Svéd Rally hivatalos programja csütörtökön kezdődött a shakedown-nal és az esti szuperspeciállal. Előbbin, melyet egyébként Sebastien Ogier nyert, az enyhe időjárási körülményeknek köszönhetően egyre rosszabb körülmények várták az autókat, a havat és jeget felváltotta a latyak és a murva. A teszt krónikájához tartozik, hogy Michal Solowow a szakasz vége felé lecsúszott az útról és elgázolt egy fotóst, aki szerencsére nem szenvedett súlyos sérüléseket, de a biztonság kedvéért kórházba szállítottak. A karlstadi lóversenypályán tartott szokásos esti közönségcsalogatót meglepetésre a WRC 2-es kategóriában érdekelt Pontus Tidemand nyerte Mads Ostberg és Jari-Mati Latvala előtt.

Pénteken a mezőny a szokások szerint látogatást tett Norvégiában. A nap folyamán nyolc szakasz, majd a karlstadi szuperspeciál várt a párosokra, ezek összesen 125 versenykilométert jelentettek. A különlegessége a dolognak, hogy a kilenc gyorsaságit szerviz nélkül kellett teljesíteniük a gépeknek, javításokat csak a versenyzők végezhettek rajtuk az út szélén, azokat a szerszámokat és alkatrészeket használva, amiket magukkal vittek. A rendezők annyi segítséget adtak, hogy a hatodik szakasz előtt külön zónában időt biztosítottak a kerékcserékre és a lámpasor felszerelésére.

Nagy kérdés volt az időjárás és hogy annak milyen hatása lesz a feltételek alakulására. Az előző nap megolvadt hó végül megfagyott, így a kis tapadású pályákon az elsőként rajtolókat fogadták a legkedvezőbb feltételek. A reggeli első két szakaszt Ogier nyerte, majd egy újabb részsikerrel kilenc másodperc előnyt gyűjtött délelőtt. A francia mögött szinte mindenkinek akadt kalandja, többen is túlcsúsztak egy-egy kereszteződésen, de volt, aki a hófalat járta meg. A második helyen autózó Latvala a lassú kanyarokban küszködött autójával és nem találta a fékpontokat, a harmadik Andreas Mikkelsen pedig egy lassítóként kirakott szalmabálát kapott el reggel. A délutánt Mads Ostberg várhatta a negyedik helyről, őt Thierry Neuville és Kris Meeke követte.

Délután a volkswagenesek is megtapasztalhatták, hogy a szerencse forgandó. Ogier Polójának előbb elromlott az ablaktörlője, majd a szélvédő törött be, mivel az ablaktörlő javítására tett kísérletet követően elfelejtette a kocsi legénysége a motorháztető megfelelően rögzíteni. A világbajnok páros minimális előnnyel rajtolt el az utolsó hagyományos szakaszon, ahol a hófalba csúszott, negyven másodpercet vesztve.

Náluk is rosszabbul járt csapattársuk, Latvala. A finn jó tempóban kezdte a Hagfors felé vezető visszautat, újabb gyorsaságit nyert, de ugyanazon a szakaszon, ahol Ogier is hibázott, egy hosszú egyenes utáni kanyarban becsúszott az árokba. A nézőknek több mint nyolc percbe tellett a kocsi kibányászása, így Latvala a legjobb húszon kívülről várhatja a folytatást.

Csapattársai szerencsétlenségének köszönhetően az autójával nem teljesen elégedett Mikkelsen állt az élre a tavalyi specifikációjú Polo WRC-vel. A nap folyamán egy gyorsaságit nyerő norvég estére csaknem húsz másodperccel vezet Neuville és Ostberg előtt. A belga folyamatosan gyorsult Hyundai-ával és a nap végén egy legjobb időt is elkönyvelve megelőzte a DS 3-assal versenyző riválisát, akit több más versenyzővel együtt szurkolók zavartak meg a nyolcadik szakaszon. A legjobb hármat a zárószakaszt nyerő Ogier követi, aki még lőtávolságban van a versenyt vezető Mikkelsenhez képest.

Apróbb hibák után Ott Tanak érkezett az ötödik helyre, az M-Sport pilótáját Hayden Paddon és Martin Prokop követi. A szombati napot a kisebb meglepetésre egy szakaszgyőzelmet arató Yuriy Protasov várhatja nyolcadikként, Henning Solberg kilencedikként. Az első tízet Elfyn Evans zárja. Kevin Abbring a tizenegyedik, a Hyundai újoncának reggel az okozott gondot, hogy bepárásodott a szemüvege, emiatt lecsúszott az útról, másfél percet vesztve. Utána következik Kris Meeke, aki kétszer is megjárta az út szélét. Robert Kubica hátsó hajtás nélkül volt kénytelen teljesíteni a délutáni szakaszokat, így a lengyel Latvalához hasonlóan a húszon kívül található.

A WRC 2-ben Jari Ketomaa kiegyensúlyozott teljesítménnyel és negyvenhat másodperc előnnyel vezet Ford Fiesta R5-ösével. A MINI John Cooper Works S2000-est hajtó Valeriy Gorban némi meglepetésre a második, Fredrik Ahlin pedig a harmadik egy másik R5-ös Fiestával. Eyvind Brynildsen a szuperspeciálon esett vissza a negyedik helyre, hátránya azonban mindössze három másodperc Gorbanhoz képest. A pénteki szakaszt abszolútban nyerő Tidemand öt percet vesztett egy kicsúszásnak köszönhetően, ami miatt csak a nyolcadik ebben az értékelésben.

A WRC 3-ban mindössze egy induló volt, Ole Christian Veiby az összetett huszonhatodik helyén versenyben van.

Nem úgy Szabó Gergő, aki a hatodik szakaszt már nem tudta teljesíteni Mitsubishijével.

 

Eredmények az 1. nap után:

1. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC 1h 14m 3.6s
2. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +19.1s
3. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +19.4s
4. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC +24.7s
5. Ott Tanak M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 6.2s
6. Hayden Paddon Hyundai Motorsport i20 WRC +1m 37.1s
7. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +2m 0.5s
8. Yuriy Protasov M-Sport Ford Fiesta RS WRC +2m 11.4s
9. Henning Solberg M-Sport Ford Fiesta RS WRC +2m 18.2s
10. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +2m 49.6s

 

Andrew

 

2015. február 13.