Get Adobe Flash player

Lengyel Rally 2015 - 2. nap

A Lengyel Rally 2. napja

 

A Lengyel Rally második napján 129 kilométer hosszban nyolc szakaszt tartalmazott a program. A délelőtti négy különpróbából hármat ismételtek meg a párosok délután, majd következett a szokásosnak mondható szuperspeciál Mikolajkiban. Az előző nappal ellentétben ezúttal igénybe vehettek a versenyzők egy szervizlehetőséget nap közben.

Miután nem volt az előző napon WRC-s kieső – a szezon folyamán először történt ilyen pénteken –, Sebastien Ogier-nek szombaton is az első rajtpozíció és vele együtt a takarítói szerepkör jutott. A versenyben élen álló pilótát ez nem zavarta, két szakaszt is nyert délelőtt, amivel hét másodperc fölé tornázta előnyét. Ogier a kör végén megjegyezte, hogy gumijai szinte újnak néznek ki, mivel elsőként rajtolva nincs túl nagy tapadás, de azt is hozzátette, hogy nagyszerűen alakult a kör számára. Csapattársa, Andreas Mikkelsen több hibát is elkövetett, illetve arra panaszkodott, hogy a nagy por miatt nem lát. A rendezők a csapatok kérésére kettőről három percre emelték a rajtoltatási időközöket emiatt. Ott Tanak nyitásként megforgott, aztán elővette előző napi formáját, és megnyert két szakaszt. A szervizparkba harmadikként érkezett, egytized másodperccel az önmagával elégedetlen Jari-Matti Latvala elé került.

A második kör első szakaszát kénytelen volt a versenyfelügyelőség törölni, miután a pálya első részén tartózkodó rengeteg néző nem tartotta be a rendezők utasításait. Ez az intermezzo és az, hogy a szuperspeciál pályáját fellocsolták, nem jött jól azoknak, akik a keményebb gumikat választották. Köztük volt Mikkelsen is, aki megnyerte a délutáni első megtartott szakaszt, majd a következőn is jobbnak bizonyult Ogier-nél. A francia pilóta a szuperspeciálon vágott vissza csapattársának, előnye azonban mindössze 5,6 másodperc a befejező nap előtt. Tanak nyerte a nap utolsó előtti szakaszát, ezzel visszavette a harmadik pozíciót az előzőleg őt beelőző Latvalától. A két versenyzőt mindössze 1,5 másodperc választja el egymástól, Ogier-hez képest pedig 20 másodpercen belül vannak. Izgalmas csaták vannak kilátásban tehát az utolsó két szakaszra.

Hayden Paddon az előző este hosszasan taglalta az adatokat mérnökével, ami alapján megpróbált javulni. Az, hogy ez sikerült, bizonyítja két második szakaszeredménye, valamint az, hogy el tudott szakadni csapattársától, a bajnoki pontokat is szem előtt tartó Thierry Neuville-től. Robert Kubica az első szakaszon egy megforgás miatt vesztett egy helyezést, máskülönben nyugodt napot tudhat maga mögött, és várhatja a vasárnapi két gyorsaságit a hetedik pozícióban. A hazaiak kedvence mögött áll csupán a két DS 3 Kris Meeke és Mads Ostberg sorrendben, az első tízet pedig Dani Sordo zárja. Az egyetlen WRC-s kieső Elfyn Evans volt a nap folyamán. Az M-Sport pilótájának Ford Fiesta WRC-jében az elektromos vízpumpa ment tönkre, egy olyan alkatrész, amit az előző specifikációjú kocsiból vettek át.

A WRC 2-ben továbbra is a skodás Esapekka Lappi vezet, csapattársa, Pontus Tidemand azonban sorra nyerte a szakaszokat, így csökkentette a kettejük közötti távolságot, de még így is fél percen kívül van. A harmadik helyet Karl Kruuda foglalja el Citroenjével.

A juniorok mezőnyében az előző napon élen álló Osian Pryce-nak és Quentin Gilbertnek is problémái akadtak. Gilbert a kuplung miatt ki kellett, hogy álljon, Pryce pedig rengeteg időt vesztett a motorgondjai következtében. Ennek következtében Simone Tempestini került az élre, akit Pryce, valamint Henri Haapamaki követ.

 

Eredmények a 2. nap után:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 2h 12m 23.2s
2. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +5.6s
3. Ott Tanak M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +17.6s
4. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +19.1s
5. Hayden Paddon Hyundai Motorsport N i20 WRC +55.7s
6. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +1m 15.1s
7. Robert Kubica Ford Fiesta RS WRC +1m 29.2s
8. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +1m 39.4s
9. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +1m 56s
10. Dani Sordo Hyundai Motorsport i20 WRC +2m 17.1s

 

Andrew

 

2015. július 4.