Get Adobe Flash player

Hírek: Hyundai i20 WRC - Tizenöt nap teszt októberben

 

Tizenöt nap teszt októberben

Frenetikus tempóban folytatta októberben a Hyundai a 2014-es rali világbajnokságra történő felkészülést. A csapat három pilótája, Juho Hanninen, Bryan Bouffier és Chris Atkinson tizenöt napot tesztelte az i20 WRC-t murván és aszfalton, összesen ezer kilométert tettek meg az autóval.

„Ez a hónap különösen sűrű volt számunkra: a hónap több mint felében teszteltük az i20 WRC-t mindkét talajtípuson, három tesztpilótánk négy különálló teszten váltotta egymást. Két legutolsó specifikációjú i20 WRC-nk van már, ami lehetőséget teremt a fejlesztési ütem fokozására, mivel váltogathatjuk a karosszériákat” – árulta el a Hyundai Motorsport vezetője, Michel Nandan.

„Összességében pozitív volt ez a hónap, sikerült tesztelnünk új alkatrészeket, kipróbáltunk különféle beállítási megoldásokat és elég sokat futottunk az autóval.”

Az október egy négynapos murvás teszttel kezdődött Spanyolország déli részén, ahol a csapat Juho Hanninennel és Chris Atkinsonnal folytatta az i20 WRC viselkedésének meleg időjárási körülmények között történő kiértékelését.

„Ez alatt a teszt alatt kihasználtuk a lehetőséget arra, hogy murvás körülmények között folytassuk az autó fejlesztését, olyan körülmények között, amilyenekkel jövőre Portugáliában és Szardínián fogunk találkozni. Számos konfigurációt próbáltunk ki ilyesfajta terepre, és néhány olyan új komponenst is megvizsgáltunk, amit korábban nem teszteltünk még” – magyarázta Nandan.

Dél-Spanyolországból ezt követően a katalóniai régió felé vette az irányt a Hyundai Motorsport, ahol újabb ötnapos teszt következett. Ezt egy aszfaltos próba követte a németországi Baumholderben, a Deutschland Rallye útvonalának is részét képező legendás Panzerplatte Arénában.

„Azok után, hogy október első felében a laza talajra koncentráltunk, aszfaltra vittük az i20 WRC-t, hogy a Deutschland Rallye-éval megegyező körülmények között teszteljük. Volt néhány új futóműalkatrészünk, amit kipróbáltunk, mivel augusztus óta nem teszteltünk aszfalton” – folytatta a Hyundai Motorsport első embere.

Végül, október utolsó hetében Katalóniában, a világbajnokság utolsó előtti fordulójának, a múlt hétvégén tartott Katalán Rally-nak az útjain folytatta a csapat az aszfaltos fejlesztéseket.

„Az, hogy ugyanazokon az utakon teszteltünk, lehetőséget teremtett arra, hogy olyan szakaszokon kezdjünk el referenciákat szerezni, melyeken jövőre versenyezni fogunk” – zárta gondolatait Nandan.

Október a Hyundai számára egy másik fontos folyamat kezdetét is jelenti: a hónap végéig véglegesíteni kell az i20 WRC homologizációs dokumentációját, majd beadni az FIA-nak, a sport iránytó testületének.

 

Andrew

 

2013. november 1.