Get Adobe Flash player

Hírek: Hyundai i20 WRC - Neuville első tesztje

 

Neuville első tesztje

 

A Hyundai Motorsporthoz történő átigazolásának bejelentését követő két héttel Thierry Neuville a franciaországi Vosges-hegység jeges útjain kipróbálhatta jövő évi munkaeszközét, a Hyundai i20 WRC-t. A kocsit egy nappal korábban Bryan Bouffier vezette ugyanitt, aki az azt megelőző napon kétszáz kilométert teljesített egy körpályán.

Az idei szezonban az M-Sport színeiben versenyző Neuville-nek Malcolm Wilson engedélyezte, hogy a Brit Rally-t követő héten kipróbálhassa már az új autót, arra azonban az ilyenkor szokásos metódus szerint nem volt lehetősége, hogy az új munkaadójának színeiben pompázó ruházatot viselje. A 25 éves pilóta így hófehér overálban ült be az i20 WRC-be szombaton reggel.

Első menete hóra való gumikkal történt, ezt követően a jeges körülményekhez passzoló szöges abroncsokra váltott. A tartóssági tesztekre koncentráló kétnapos munkája során egy erőátviteli hibától eltekintve az autó megbízhatónak bizonyult. A három nap alatt az i20 WRC több mint 130 kilométert tett meg.

A korábbi csapatával történt megállapodások értelmében Neuville nem beszélhet még nyilvánosan a Hyundai-ról, de az kiderült, jók az első benyomásai, és pozitív visszajelzéseket adott a mérnököknek, bár ez még mindig nem az a változata volt az i20 WRC-nek, amit januárban csatába küld a csapat.

A Fiesta WRC-vel történő összehasonlítást elkerülte a belga, de a legnagyobb különbség, amit meg fog jegyezni, a motor, ami kevésbé erős, mint a jelenlegi WRC-k erőforrása. A felfüggesztést és az autó kezelhetőségét jónak tartja, ráadásul a kocsi karakterisztikáját a soron következő tesztprogram folyamán a saját vezetési stílusához állíthatja majd.

Az idei világbajnokság egyéni értékelésében második helyen végző pilóta számára a teszt arra is egy lehetőség volt, hogy találkozzon a Hyundai Motorsport technikai személyzetével, köztük a főmérnök Bertrand Vallattal is, és úgy tűnt, hamar megtalálták a közös hangot.

Mivel csupán 54 nap volt ekkor hátra a 2014-es idénynyitó Monte-Carlo Rallye-ig, mely után a Svéd Rally hamarjában következik, a csapatra sok munka vár még. Terveik között szerepel egy északi-sarkköri próba is a skandináv verseny miatt, mielőtt decemberben folytatódnának a Monte felkészülését szolgálandó tesztek.

Neuville csapattársát a december 10-i prezentáción mutatják be, ugyanakkor egyre valószínűbb, hogy a második autót az egyes talajtípusok specialistái fogják felváltva vezetni.

 

Andrew

 

2013. november 25.