Get Adobe Flash player

Hírek: Hyundai i20 WRC - Exkluzív interjú Dani Sordóval

 

Exkluzív interjú Dani Sordóval

Míg a Hyundai Motorsport a lengyel rali világbajnoki futamon állt rajthoz, spanyol pilótájuk a Goodwoodi Sebességfesztiválon vett részt az i20 WRC-vel. Dani Sordo a superally.hu-nak is adott egy villáminterjút.

 

- Hogyan érzed magad itt Goodwoodban, a Sebességfesztiválon?

- Nagyon jól! Ez nagyon jó mindenkinek, a pilótáknak, a nézőknek. Nagyon sok autó van.

- Van innen kedvenc autód vagy…?

- Igen, a Hyundai! A Hyundai fantasztikus!

- … vagy kedvenc korszakod az autósportból?

- Nincs ilyen. Itt láthatóak régi autók, új autók, a jövő autói. Nagyon jó itt minden!

- Rátérve a ralira: a Hyundai Motorsport pilótája vagy, ami egy új csapat. Nyertél szakaszokat, a csapattársad pedig szerzett már dobogós helyezést is. Milyen a hangulat a csapatnál?

- Elég jó a hangulat. A csapat nagyon profi, most már elég sok kilométert tettünk meg, próbálunk mindent a helyére tenni. Ez a bemutatkozó éve a Hyundai-nak a rali világbajnokságon, úgyhogy ezek jó eredmények.

- Mi a helyzet magával az autóval? Hogyan fejlődik a kocsi, milyen útja látszik a fejlesztéseknek?

- Próbálok a tapasztalatommal segíteni. Mikor vezetem, elmondom, hogy pilótaként mit érzek az autóról. Úgy gondolom, egy kicsit többet tudok segíteni a fejlesztésekben. Szerintem jó, amit csinálunk.

- Tudjuk, hogy a ralicsapatok és a versenyzők a futamok között tesztelnek. De mi más, amit egy gyári versenyző tesz még? Ellátogatsz a főhadiszállásra ilyenkor?

- Sportolunk, tréningezünk, tartjuk a kapcsolatot a csapattal. Amikor teljes szezont csinálunk, nincsen túl sok időnk. Igen, elmegyek Alzenauba is, de normális esetben nem kell mennünk, nincs szükségünk megbeszélésekre.

- Vezettél más WRC-ket is, mielőtt beleülhettél a Hyundai i20 WRC-be. Hogyan tudnád összehasonlítani teljesítmény és vezethetőség szempontjából ezeket az autókat?

- Nem szeretem az összehasonlításokat. Különböző autók ezek. A Hyundai, úgy gondolom, nagy potenciállal rendelkezik, azokban az autókban azonban nagyobb tapasztalat van. A Hyundai-nak jó a felépítése, a motort viszont fejleszteni kell még egy kicsit. De jó irányba tartunk.

- A Hyundai Motorsport nem jelentette be még, hogy ki lesz a csapat második pilótája a szezon második felének versenyein, de jó esélyed van az aszfaltos versenyeken elért eredményeid miatt. (Azóta a Hyundai közzétette, hogy Sordo vesz részt a csapat színeiben ezeken a futamokon.)

- Ott leszek az aszfaltos versenyeken!

- Mik az esélyeid a kemény felületen?

- Próbálok majd jó munkát végezni. Úgy gondolom, jó munkát tudunk végezni. A Német Rally-t szeretem. A német, spanyol és francia versenyeken megpróbálok jó munkát végezni. Nem tudom, hol tartunk. A Citroenek nagyon jók aszfalton, a Volkswagenek nagyon gyorsak, úgyhogy nehéz lesz velük.

- Mi a terved 2015-re?

- Nem tudom. Ezt nem tudom megmondani neked. A Német Rally-n megteszek mindent, amit tudok, de a jövő évet nem tudom. Lehet, hogy otthon leszünk, pihenünk, nem tudom.

- Ha valaki nyomon követ téged a közösségi médián, tudja, hogy részt veszel autocross versenyeken is.

- Ez így van, szeretem az autocross versenyeket.

- Lehet ez egy új karrier számodra a ralizás után?

- A szórakozás miatt csinálom. Nem tudom, mi lesz a jövőben, de szeretnék a raliban maradni és versenyképes lenni. De lehet, hogy a jövő a rallycross lesz vagy valami ilyesmi, mint Petter Solberg esetében.

- Magyarországnak van Európa-bajnoki autocross futama, szívesen látnánk ott!

- Nagyon szép autók vannak és az emberek szeretik ott az autocross-t. Mindig megnézem a videókat Magyarországról, minden megvan ott ehhez. Ha valaki venne nekem egy jó autót…

 

Andrew

 

2014. július 30.