Get Adobe Flash player

Hírek: Citroen DS3 WRC - Kettős csapatvezetés a Citroennél

 

Kettős csapatvezetés a Citroennél

Robert Kubica távozása után egy másik lengyel, Marek Nawarecki foglalja el a vezető pozíciót a francia alakulatnál, a történet azonban ennél kissé kuszább. A Citroen Racing igazgatója, Yves Matton ugyanis elsősorban a márka túraautó világbajnokságon történő bemutatkozásával fog foglalatoskodni, és mivel a két világbajnokság versenynaptárában több időpontütközés is lesz a 2014-es szezonban, így a ralis részleg felügyeletét a Citroen ügyfélszolgálati vezetője, Nawarecki látja el.

Nawarecki Kubica szülővárosában, Krakkóban végezte tanulmányait, a Citroennél és a PSA Csoportnál dolgozott már több pozícióban is mind Lengyelországban, mind Franciaországban. A versenyosztály ügyfélszolgálati vezetőjévé tavaly nevezték ki, ahol a teljes ügyfélprogramért felel.

Matton távolléte esetén innentől kezdve ő lép elő a gyári csapatnál és veszi át a karmesteri pálcát. „Ez egy nagy felelősség természetesen, de már nagyon várom” – mondta el a 40 esztendős szakember Versailles-ban, a Citroen Racing közös túraautós és ralis csapatbemutatóján. „Számos új arc került a csapatunkhoz idén, úgyhogy ez egy fontos átmeneti év.”

A DS3 technikájáért eddig felelős Xavier Mestelan-Pinon is a túraautós kihívásokkal fog foglalkozni, így Sebastien Loeb korábbi versenymérnöke, Didier Clement kezeli a továbbiakban a rali világbajnoki csapat technikai feladatait, akinek a munkáját Kevin Struyf, Kubica 2013-as mérnöke segíti.

A következő szezon lesz az első, amikor a Citroen gyári ralicsapatának nem lesz egyetlen olyan versenyzője sem, aki beszélne franciául, ráadásul kerültek az alakulathoz új emberek is, de lesznek olyanok is, akik ezt követően a túraautós szereplésben fognak részt vállalni. A versenynaptárak átfedései miatt a két programot teljesen különválasztják, nem lesz egyetlen olyan szerelő sem, aki mindkettőben érdekelt lenne. A rali világbajnokságon részt vevő személyzetet emiatt a PH Sport szerelőivel egészítik ki.

Bár eredetileg a versailles-i csapatbemutatóra időzítette a Citroen Racing a versenyzői kilétének felfedését, arról már egy héttel korábban kiadtak egy sajtóközleményt. Ezt azért tették, hogy megkezdhessék felkészülésüket a szezonnyitó Monte-Carlo Rallye-ra két új versenyzőjükkel. A múlt héten Kris Meeke és Mads Ostberg is két-két napot tesztelt Dél-Franciaországban, a brit hétfőn és kedden, a norvég szerdán és csütörtökön próbálhatta ki új munkaeszközét, a DS3 WRC-t. A tesztek két különböző helyszínen zajlottak, ahol lehetőség volt a száraz aszfalttól kezdve nedves és jeges körülmények között is menniük. Mindkét versenyző kipróbálta a Michelin Monte-Carlo Rallye-ra szánt teljes gumipalettáját. A Daniel Elena overálját viselő Ostberget az első próbák során nagyon meglepte a Citroen motorjának nyomatékossága és a kocsi felfüggesztése.

A csapat január elején további két napot tesztel a hercegségi idénynyitóra, majd Svédország felé veszi az irányt, ahol a Svéd Rally felkészülésének jegyében további tesztek várnak rájuk és az is előfordulhat, hogy Ostberget egy havas felkészülési versenyen is elindítják.

A Citroen Racing ezek mellett megerősítette, hogy Khalid Al Qassimi is rajthoz áll a skandináv világbajnoki viadalon, hogy a DS3 R5-ös változata március 1-én kerül homologizálásra és hogy a Citroen Racing Trophy-t, valamint a Citroen Top Driver sorozatot 2014-ben is kiírják.

 

Andrew

 

2013. december 17.