Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - A csapat és az autó a Volkswagen sikerének a titka

 

A csapat és az autó a Volkswagen sikerének a titka

A Volkswagen új ralis korszakának eddigi legrosszabb rali világbajnoki futamát a legjobb követte.

Míg Argentínában számtalan problémával szembesült az alakulat és versenyzői nem szereztek pontokat, addig a Portugál Rally-n a csapat párosai elfoglalták a dobogót – ilyenre volt már példa –, ezen felül viszont az utolsó szakaszon is a legjobbnak bizonyultak, tehát a lehető legtöbb, szám szerint 122 pontot gyűjtötték a hétvége folyamán. A Power Stage megszületése óta ilyenre korábban egy gyártó sem volt képes.

Nem véletlen, hogy a futamot követően elégedett volt a Volkswagen Motorsport vezetője, Jost Capito. „Egy tökéletes hétvége volt ez, a legjobb eredményt értük el a legrosszabb után – ez tényleg nagyon tökéletes volt. Azt mondtam a fiúknak, ’el akarok menni a sajtótájékoztatóra és mindannyitokat magammal akarom vinni – az viszont nem érdekel, hol ültök!’ Nagyon jó volt ez” – utalt a szakvezető arra, hogy a rali világbajnoki futamot követő hivatalos sajtótájékoztatóján a futamgyőztes csapat vezetőjének, valamint az abszolút értékelés első három helyezett párosának is jelenése van.

„Nem törődünk vele, ki hol végez, hagyjuk őket menni és hagyjuk őket nyerni. Ők a világ legjobb három pilótája, úgy véljük, és tudják ezt kezelni. Nem kell mondanunk nekik, ráhajtanak és megcsinálják – ez jó a rajongóknak és a sportnak is. Nagyon élvezik a csapatban történő versengést. Leülünk mindannyian, együtt reggelizünk és viccelődünk, aztán mennek és a legjobbjukat nyújtják – az egész csapattól teljes támogatást kapnak. Annyira élvezik a dolgot, ahogyan azt látjuk.”

Mikkelsen: Micsoda autó!

A sikerben kulcsszerepe van az ütőképes technikának. A Polo R WRC már az előző években is bizonyított, a továbbfejlesztett változattal pedig újabb sikereket aratott a csapat. Andreas Mikkelsen ugyanakkor csak a portugál hétvégén próbálhatta ki éles körülmények között a 2015-ös technikát.

„Nagyon boldog voltam a saját teljesítményemmel kapcsolatban, örültem neki. Ugyanakkor még elégedettebb vagyok az új Polo R WRC-vel, amit első alkalommal vezettem itt” – mondta el a Portugál Rally-t a harmadik helyen befejező norvég pilóta. „Micsoda hihetetlen kocsit épített a Volkswagen! pontosan úgy viselkedett minden körülmények között, mint ahogyan azt akartam, nagyszerű volt vezetni. Folyamatosan a saját határainkon belül működtünk a hétvége folyamán, hogy elkerüljük a komolyabb hibákat és végül is jó volt a gumiválasztásunk is.”

A viadal új helyszínre költözött, ami miatt új itinert kellett írnia mindenkinek. Ez a rali világbajnokságon nem olyan régóta jelen lévő párosok számára bizonyos szempontból kedvező volt. „Nagyszerű tesztünk és shakedown-unk volt. Megnyertük az első szakaszt, amivel az élre kerültünk, a kezdetekben nagyon jó volt a dolog, majd a második körben sokkal durvábbak voltak a pályák, nekünk pedig túl alacsonyan volt az autó” – mesélte Mikkelsen. „Nagyon élveztem az autót, másodjára azonban küszködtem egy kicsit. Meg kell tanulnunk a beállítás változtatásokat. Elképesztő az autó potenciálja. A harmadik hely több, mint amit vártam. Portugália sosem volt a legjobbam, ez egy remek eredmény számunkra, remek munkát végeztünk – büszke vagyok a csapatra, hogy Argentína után ilyen erősen tértünk vissza.”

 

Andrew

 

2015. június 1.