Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - Autóversenyző vagy zenész?

 

Autóversenyző vagy zenész?

Jari-Matti Latvala elárulta, miért is indult olyan nehezen az idei szezonja: ő nem játszik zongorán.

A finn pilóta azt mondja, máshogy vezeti az idei szezonra teljesen megújult és a korábbi verzióhoz képest más beállításokat igénylő Volkswagen Polo R WRC-t, mint csapattársa, a kétszeres világbajnok Sebastien Ogier.

„Agresszívebb vagyok abban, hogy hogyan dolgozom a kocsiban, és nem igazán volt meg az érzésem” – magyarázta. „Ha megnézzük Sebastient és azt, hogy hogyan vezet, ő olyan, mint egy zongorista. Én más vagyok: ’Bumm, bumm, és megyünk is!’ Amennyiben azonban a hátulja nem követi ezt, az nehéz dolog. Én nem zongorázok.”

Henning Solberg – aki Norvégia legismertebb ralis családjának egyik képviselője – tanácsára nem akar új fogásokat tanulni Latvala.

„Azt mondta nekem Henning: ’Jari, túl hosszú ideje vezetsz már, nem tudsz a vezetési stílusodon változtatni. Változtass az autón!’ És igaza volt. Változtattam az aszfaltos stílusomon, de lássuk csak, mennyi időt is vett igénybe: 2008-ban kezdtem, végül 2011-ben lettem versenyképes. Talán bele tudnék fektetni egy évet, hogy megváltoztassam a stílusomat, de nem igazán van erre egy évem. Az autón dolgozunk tehát.”

Ez pedig meghozta a gyümölcsét, a finn megnyerte a világbajnokság legutóbbi fordulóját, a Portugál Rally-t.

„A Portugália előtti teszt nagyon fontos volt” – mondta Latvala. „Volt néhány dolog, amin változtatnom kellett. Argentína után úgy éreztem, hogy a kocsi nagyon kemény számomra. Ez a veszélye, amikor tesztelsz és tesztelsz ugyanazon az úton: az út egyre gyorsabbá válik az egyre nagyobb tapadás miatt, úgyhogy keményítesz az autón. Mindez jónak tűnik, de amikor megérkezel egy versenyre, nem jó az érzésed, mivel nem olyan tiszta az út, a tapadás pedig alacsonyabb. Megtanultam ezt és erre a versenyre lágyabb autóval érkeztem. Ez elég nagy segítségemre volt.”

 

Andrew

 

2015. június 2.