Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - Latvala és Meeke Ogier-ről

 

Latvala és Meeke Ogier-ről

Jari-Matti Latvala nem sértődött meg Sebastien Ogier kommentjén, amit csapattársa a Portugál Rally céljában tett.

A 2015-ös rali világbajnokság ötödik futamán Ogier Latvala mögött másodikként ért célba, az utolsó szakasz beírójában felállt autója tetejére ünnepelni, majd azt állította, nem a legjobb nyert. A kétszeres világbajnok később azzal magyarázta szavait, hogy azok az idei rajtsorrend miatti frusztrációnak voltak betudhatóak, nem pedig a márkatárs teljesítményének szóltak.

Latvala a soron következő futam, a Szardínia Rally előtti sajtótájékoztatón kitartott amellett, hogy nem zavarták Ogier szavai. „Abszolúte nem. Tudom, hogyan érez. Pilótaként tudom, milyen érzés veszetni, és senki sem szereti ezt” – nyilatkozta a finn versenyző.

„Azt hiszem, Sebastien számára még nehezebb volt elfogadni az új szabályokat. Sokkal inkább azt szeretné, ami tavaly volt, és úgy gondolom, ez befolyásolja az érzéseit. Számomra olyanok az előírások, amilyenek. Nem tudom befolyásolni, nem tudom megváltoztatni őket. Jobb arra koncentrálni, amit tenni tudsz. Úgy gondolom, ez a különbség kettőnk között.”

Latvala azt is elmondta, Ogier direkt módon nem kért bocsánatot a kommentje miatt. „Nem, valójában nem. Azt mondta a sajtótájékoztatón Portugáliában, hogy minden tisztelete az enyém, de nem volt semmi személyes dolog. Mondtam már korábban, hogy Sebastien az a versenyző, akinek a legnagyobb a győzelem iránti ambíciója. Soha nem láttam még senki ilyet – és amikor ismersz egy ilyen embert, amikor tudod, mit érez, megérted ezt.”

Latvala tehát nem tulajdonított jelentőséget Ogier szavainak, Kris Meeke azonban egészen másképp érez. A Citroen Racing pilótája abszolút tiszteletlennek titulálta francia vetélytársa kommentjét. „Az évek során sok világbajnokunk volt, nem hinném, hogy láttunk volna olyant, aki ilyen mértékű tiszteletlenséget mutatott volna a többi versenyző irányába” – mondta Meeke.

„Amikor legyőz valaki, megemeled a kalapod – nem számít, hogy milyen körülmények között történt az. Ha két napon keresztül vagy a legjobb egy háromnapos ralin, azzal nem nyered meg a versenyt. Seb elég idős ahhoz most már, hogy tudja ezt. Nem jó a sportnak, ha ilyenfajta dolgok hangzanak el egy szakasz céljában.”

 

Meeke azt ajánlja Ogier-nek, hogy panaszkodjon kevesebbet és hasonlítson inkább Loebre

Az észak-ír pilóta elutasította azt, hogy Ogier-nek csodára lenne szüksége a szardíniai győzelemhez, és azt tanácsolta riválisának, hogy próbáljon meg Sebastien Loebre hasonlítani.

Világbajnoki éllovasként Ogier-nek a Szardínia Rally pénteki napján biztosan elsőként kell futnia, de szombaton is, ha nem áll vissza senki aznap egy pénteki kiesést követően. Ez a versenytáv nyolcvannyolc százalékát jelenti. A Volkswagen Motorsport pilótája továbbra is a rajtsorrendre vonatkozó 2015-ös szabályok ellen van, és azt mondja, nem szándékozik elhallgatni, illetve megváltoztatni álláspontját, amíg az FIA nem módosít ezen az előíráson.

Meeke azonban azt tanácsolja neki, csupán Loeb példáját kellene megnéznie, hogy mihez is lehet kezdeni Szardínián. „2011-ben Loeb az élről nyert” – mondta Meeke. „Három napon keresztül ment elöl. Egyáltalán nem panaszkodott, csak hihetetlen sebességet diktált és megnyerte a versenyt. A szabályok olyanok, amilyenek most, együtt kell élnünk velük. Loeb megmutatta, hogy lehetséges ez, úgyhogy ha bárki is meg akarja mutatni, hogy van olyan jó, mint az a pilóta, aki a generációnk példaképévé vált, valami hasonlót kell tennie.”

Ogier arról beszélt, hogy a forró, száraz körülmények a szezon legnehezebb versenyévé teszik az olasz viadalt az elsőként rajtoló szempontjából. „Nem mondom, hogy nem tudok nyerni, mert csoda is történhet, de az bizonyos, hogy nagyon kicsi erre az esély. Ez lesz a szezon legnehezebb versenye a szakaszok profilja miatt, minden fékezés és kigyorsítás miatt: biztos, hogy sok időbe kerül ez nekem. Nincs lehetőség változtatni ezen. Meg kell vele birkóznom – de küzdök mindig, addig, ameddig nem lesz olyan szabály, ami fair és sportszerű mindenki számára.”

 

Andrew

 

2015. június 11.