Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - Ogier csodás győzelme

 

Ogier csodás győzelme

Sebastien Ogier a Szardínia Rally előtt azt mondta, csodára van szüksége ahhoz, hogy megnyerje az olasz viadalt, utalva arra, hogy a rajtsorrendre vonatkozó 2015-ös szabályok szerint a világbajnoki éllovasnak kell két napon keresztül elsőként rajtolnia. Ez egy olyan futamon, mint amilyen a szardíniai is, nagy hátrány.

„Természetesen kemény volt” – kezdte Ogier. „Az élen haladva oda kell figyelned és az kell, hogy ne veszíts túl sok időt. Ami segített, az az volt, hogy többet tudtuk a lágy gumikat használni, mint amire számítottam. Normális esetben az ilyen, forróságban zajló murvás versenyeken túl meleg van ehhez. Használni tudtuk azonban, és nagyobb tapadást tudtunk elérni a laza murván. A gumikkal kapcsolatos jó stratégia segített egy kicsit, de kemény munka volt. A két srác, Paddon és Kennard nagyszerű munkát végzett. Egyfajta meglepetés volt számukra, hogy olyan hosszú ideig tudtak harcolni az élen, számomra azonban nem teljesen volt ez meglepetés. Tudtam, hogy nagy potenciál van benne, amikor láttam versenyezni és ellene mentem 2012-ben, miközben mindketten Skodában ültünk. Emlékszem, hogy ment jó időket. Megragadom az alkalmat, hogy elmondjam, jól teljesített.”

A verseny küzdelmesen alakult mindenki számára, tulajdonképpen a Volkswagen Motorsport pilótája volt az élmezőnyből az egyetlen, aki nagyobb problémák nélkül megúszta a hétvégét és nem várt győzelmet aratott.

„Semmi dráma nem volt” – mesélte Ogier. „Amikor egy ilyen hosszú futamon veszel részt – három nap és négyszáz versenykilométer, összességében pedig 1500 kilométer –, lehetetlenség százszázalékosan tökéletes versenyt produkálni. Egy jó versenyt csináltunk – talán nem tökéleteset, volt néhány kisebb hiba is, egyszer a sebességváltás hibázott egy kicsit, de nem volt semmi igazán különleges. Egy nagyon jó verseny volt ez. Ezúttal sokszor kellett használnunk a fejünket. A szakaszok nagyon durvák voltak a második alkalommal, arról szólt a dolog, hogy egy darabban tartsuk a gumikat és az autót. Tökéletes autónk volt a tökéletes csapattól, a meteorológia pedig nagyon jól dolgozott.”

„Egy jó edzés volt számomra – lesz egy fesztiválom!” – mondta el a győztes páros navigátora, Julien Ingrassia. „Úgy vélem, mindannyian egyetértünk, hogy – talán Korzikával együtt – ez az a verseny, ahol a legbővebb itinerünk van. Nagyon sok a kanyar, igazán kanyargós, sok az információnk az itinerben. Az egyik erősségünk az Sebbel, hogy jó és erős itinert írunk, ez is a verseny egyik nagy része.”

 

Motorozás

Ogier a Szardínia Rally előtt ellátogatott a mugellói MotoGP futamra, ahol a Ducati csapat vendége volt. Az olasz motorgyár a Volkswagen Csoporthoz tartozik, a versenyző a második világbajnoki címe elismeréseként tavaly év végén egy motorkerékpárt is ajándékba kapott a gyártótól.

„Majdhogynem hozzá sem értem” – utalt Ogier arra, hogy volt olyan világbajnok, konkrétan Sebastien Loeb, aki csaknem elbukott egy világbajnoki címet, miután motoros balesetet szenvedett. „A kísértés nagy, mivel a Ducati a csoportunkhoz tartozik. Voltam Mugellóban, mielőtt ideérkeztem volna, és egy hihetetlen tapasztalat volt. Mehettem volna a kétüléses motoron Randy Mamolával, de Jost Capito és Sven Smeets azt mondta, hogy talán várnom kellene a szezon végéig. Örültem, mert nem voltam benne biztos, hogy akarom-e ezt! Andrea Dovizioso beült mellém az autóba, aztán azt mondta, hogy mennem kell vele egyet a motorral. A szezon későbbi részében megteszem ezt.”

 

Andrew

 

2015. június 19.