Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - A Sebesség Királyai

 

A Sebesség Királyai

Jari-Matti Latvala a legendás ouninpohjai gyorsasági szakaszt célozta meg arra, hogy támadást intézzen csapattársa, Sebastien Ogier ellen annak érdekében, hogy megszerezze harmadik Finn Rally győzelmét.

A verseny pénteki napján megrendezett 34,39 kilométer hosszú hullámvasút, melyet a sportág legnagyobb bátorságtesztjének is titulálnak, a második teljesítés során fordulópontot jelentett a verseny történéseiben. Ogier vezetett eddig, Latvala azonban 5,4 másodperccel gyorsabban száguldott át a szakaszon, mint riválisa, átvette a vezetést, amit aztán nem is adott már ki a kezei közül.

Az alkalomhoz illően ez volt a hazai pályán versenyző pilóta négyszázadik rali világbajnoki részsikere, de a kérdéses szakaszon is új rekordot állított fel. „A verseny előtt ideges voltam Ouninpohjával kapcsolatban. Tudtam, hogy Sebastien érte el a rekordot 2013-ban, és azt is tudtam, hogy amennyiben nem teljesítek jól, az döntő pillanat lehet. Nem vezettem itt jól sem 2012-ben, sem 2013-ban, úgyhogy megpróbáltam a maximális teljesítményre törekedni” – mondta el a tizennegyedik csúcskategóriás futamát nyerő Latvala. „Nagy volt a nyomás, de nagyon jól ment a dolog, összeállt minden, és képes voltam magamhoz ragadni a vezetést. Egy klasszikus szakasz ez, a verseny legnagyobb kihívásait ez hordozza, és tudtam, egy jó itteni teljesítmény különbséget eredményezhet.”

Bár az élre állt a Volkswagen pilótája, elárulta azt is, hogy volt egy pillanat szombaton, amikor megijedt attól, hogy Ogier vissza tud elé kerülni. „Szombaton reggel három másodperccel gyorsabb voltam a mokkiperai szakaszon, aztán Jukojarvin ő volt a gyorsabb néggyel, az előny pedig két másodpercre csökkent csupán. „Tudatában voltam annak, hogy amennyiben ugyanígy vezetek, ő pedig ugyanolyan sebességgel folytatja, el fog kapni. Rá kellett kényszerítenem magam, hogy jobban teljesítsek, ami aztán működött” – magyarázta a finn versenyző.

Jost Capito dicsérő szavakkal illette Latvalát és navigátorát, Miikka Anttilát, a Volkswagen csapat vezetője a Sebesség Királyainak titulálta a párost, akik a világbajnokság történetének legnagyobb átlagsebességű viadalán győztek. Latvaláék 125,44 kilométer/órás tempóval teljesítették a versenyt, túlszárnyalva Sebastien Loeb rekordját. A francia pilóta 122,89-es átlagot produkált ezen a viadalon 2012-ben.

„Micsoda fantasztikus verseny Jari-Mattitól, Miikkától, Sebastientől és Julientől. Külön kategóriában versenyzek” – mondta el Capito. „Kétségtelen, hogy Jari-Matti és Miikka a Sebesség Királyai, mivel senki sem tudott eddig gyorsabb lenni náluk sem aszfalton, sem murván.”

 

Andrew

 

2015. augusztus 3.