Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - Ogier: Latvala gyorsabb volt

 

Ogier: Latvala gyorsabb volt

 

Sebastien Ogier azt mondja, csapattársa, Jari-Matti Latvala túl gyors volt ahhoz a Finn Rally-n, hogy legyőzze.

A Volkswagen világbajnoka vezetett a verseny elején, a pénteki második körben azonban visszacsúszott a második pozícióba. Szombaton délelőtt közel tudott még maradni Latvalához, aznap délután azonban lemaradt, végül pedig 13,7 másodperces különbséggel ért célba a második helyen.

„Ezen a hétvégén boldognak kell lennem a második hellyel” – kezdte értékelését a francia pilóta. „Elég keményen próbálkoztunk, sokat tettünk bele. Többször említettem, hogy talán hiányzott belőlem az elkötelezettség, ez az, amit tisztáznom kell magammal. Nem nyújtottam többet száz százaléknál, de bármennyit is nyújtottam, egy elég jó versenyünk volt. Nem volt tökéletes, és el kell fogadnom, hogy Jari-Matti gyorsabb volt ezen a hétvégén. Néha el kell fogadnom, hogy legyőzhetnek, ezen a hétvégén pedig megtették ezt.

Egy hihetetlen párharc volt ez ugyanakkor” – tette hozzá. „Úgy gondolom, egy nagyszerű mutatványt nyújtottunk a rajongóknak.

Szombaton féltávnál, amikor mentem a második körre, tisztában voltam vele, hogy küszködni fogok ismét. Tudtam, hogy hogy van egy esélyem, de csak nagyon kicsi volt, ugyanakkor nem adtam fel. Az első gyorsaságin egy tökéletes szakaszt produkáltam, de csak egytizeddel voltam gyorsabb. Aztán jött az eső és megvolt abban a pillanatban a lehetőség, de sajnos nekimentem egy kőnek, és ebben a pillanatban elvesztettem az esélyemet. Jari-Matti adott öt másodpercet, aztán többé-kevésbé vége volt, megelégedtünk a második hellyel. Nincs problémám azzal, hogy Jari-Matti legyőz, amikor erős. Gratulálok neki. Azt mondtam a verseny előtt, hogy Jari-Matti az, akit le kell győzni. Mint mindig, a legjobbunkat nyújtottuk, de a tavalyi évhez hasonlóan túl jók voltak itt Finnországban.”

Annak ellenére, hogy nem nyert, megerősítette pozícióját az egyéni világbajnokságban Ogier, előnye 78 pontról 89-re nőtt. Ez a Power Stage győzelemnek is köszönhető volt, melyen a Svéd Rally-tól fogva sorozatban hetedszer ért legjobb időt. A kétszeres világbajnok megjegyezte, ez önmagában is egy érdem Finnországban.

„Több vagyok, mint boldog a második helyezéssel, mivel növeltük az előnyünket az összetett értékelésben” – folytatta Ogier. „A Finn Rally még a szép második hely nélkül is egy fantasztikus tapasztalat volt ismét. Pilótaként nem érzel nagyobb örömet vagy több adrenalint, mint ezeken a finn erdőkön áthaladó szupergyors szakaszokon. A vasárnapi gyorsasági az egyik legjobbja volt a versenynek. Hasonló volt a karakterisztikája, mint Ouninpohjának, de a 135 kilométer/órás átlagsebességével ez az egyik leggyorsabb. Az első futáskor nem volt olyan könnyű, de nem voltunk csatában, úgyhogy ellenőrizni tudtuk az itinert, aztán volt egy utolsó nagy támadásunk. Nagyon élveztem, a hét egyhuzamban aratott Power Stage győzelem pedig nem hangzik túl rosszul. Boldog vagyok emiatt.”

Az esemény különlegességéről a Volkswagen Motorsport vezetője, Jost Capito is mondott néhány szót. „Ezerszer is elmondtuk már, hogy ez a rali a rali. Minden tökéletes. A szervezéssel kezdődik és a szervizpark elhelyezésével, az egész város közel van a szervizparkhoz. A szakaszok nagyon közel helyezkednek el, és meg lehet nézni a rajongók számát, valamint azt, hogy hogyan viselkednek, az esemény biztonságát. Úgy gondolom, hogy ez egy szerepmodell a rali világbajnokság számára, úgyhogy köszönet a rendezőknek, hogy évről évre tökéletes munkát végeznek.”

Nyilvánvaló, hogy Capito elégedettségét különítményének ismételt remeklése is fokozta. „Ez a csapateredmény, egy egy-kettő Finnországban, valami olyasmi, amiről mindannyian álmodunk és hajtunk érte. Láthatta mindenki a négy fiúnk vezetését, teljesítményét. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, de a sportbeli viselkedésükre is, valamint arra, hogy mennyire tisztelik egymást, ami még jobb, mint a vezetési képességeik. Viselkedésük egy szerepmodell, ami nagyon büszkévé teszi a Volkswagent világszerte.”

 

Andrew

 

2015. augusztus 9.