Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - Mikkelsen jobb volt az utolsó napon – vallotta be Latvala

 

Mikkelsen jobb volt az utolsó napon – vallotta be Latvala

A Volkswagen Motorsport pilótája, Jari-Matti Latvala elismerte, csapattársa, Andreas Mikkelsen jobb volt nála a Katalán Rally befejező napján, így megérdemelten végzett előtte.

A finn versenyzőt és norvég riválisát mindössze 2,9 másodperc választotta el egymástól vasárnap reggel, a célba pedig Mikkelsen 3,1 szekundum előnnyel érkezett, és az, hogy Sebastien Ogier összetörte mindeközben autóját, azt jelentette, hogy Mikkelsené lett az ajándék győzelem.

Annak ellenére, hogy második lett most Spanyolországban – mint ahogyan az elmúlt három esztendőben mindig –, nem érzi túl rossznak az eredményt Latvala, főleg a két defektjét számításba véve. Ezek közül az elsőt szombaton szenvedte el egy kanyarlevágás során, a másikat pedig vasárnap.

Arra azonban rámutatott a finn pilóta, a két pótkerékes konzervatív stratégia, melyet Ogier is követett, némileg hátráltatta őt az egy plusz kereket cipelő Mikkelsennel szemben.

„Ha megnézi valaki, hogy hogyan alakult a verseny, úgy gondolom, nagyon boldogok lehetünk az eredménnyel” – mondta Latvala, aki a 2015-ös világbajnokság második helyének legnagyobb várományosa.

„Amikor tavaly és egy évvel ezelőtt idejöttünk, nem volt elég jó a murvás teljesítményem, ezúttal viszont versenyképesebbek voltunk murván, és jól ment, négy másodperccel voltunk Ogier mögött.

Aztán amikor szombaton reggel kijöttünk a parc ferméből, egyáltalán nem voltak jók a fékek. A probléma akkor lépett fel, amikor murváról aszfaltra váltottuk a fékeket és levegő került a fékrendszerbe. Küzdenünk kellett a fékekkel, aztán amikor rendbe tettük, kész voltam egy Jari-Matti támadásra. Ez a támadás mindössze egy kilométerig tartott! Szerencsés voltam, hogy túléltem a defektet. Negyedik voltam, de vissza akartam küzdeni magam a második helyre, és jónak tűnt minden szombation este.

Vasárnap reggel biztonságos választást eszközöltem: két pótkerék, és úgy gondoltam, elégnek kell lennie a sebességnek. Talán óvatos voltam egy kicsit, Andreas pedig nagyon-nagyon erősnek bizonyult. Nem eszméltem rá, majd nagyon keményen kellett elkezdenem küzdeni. A két pótkerékkel nem volt meg a legjobb egyensúly, de megtettem, amit tudtam – nem tudtam volna többet tenni, és minden tiszteletem Andreas felé, jobban teljesített vasárnap, mint én.”

Az utolsó szakasz lélegzetelállító csatát hozott Volkswagen Motorsport két versenyzője között. „Izgalmas volt!” – mondta Latvala. „Kaptunk egy lassúdefektet, amikor egy kő keresztülment a mintázaton, de aztán Andreas megforgott, és 1,4 másodperc volt csupán közöttünk az utolsó szakaszra indulva. Miikka és én beszéltünk erről a szakasz előtt és hogy koncentrálnunk kell a következetességre. Úgy döntöttem, támadást indítok. Miikka azt mondta nekem, ez egy igazán jó menet volt, és ha Andreas gyorsabb, megérdemli, és abszolút igaza volt.”

„Kétségtelen, hogy boldog vagyok a második hellyel” – nyilatkozta a navigátor, Miikka Anttila. „Utálok veszteni, de Andreas és Ola valóban megérdemelték a győzelmet. Két pótkerekünk volt, és nem érdemeltük meg. Ha mi nyertük volna a két defekt után, akkor azt gondoltam volna, hogy a rali világbajnokság szintje túl alacsony…

Őszintén szólva amikor végül rendbe tettük a fékeket, azt gondoltam, rendben lesz, és egy megfelelő aszfaltos tempóval tudjuk folytatni, nem kell túlizgulni. Amikor elrajtoltunk a szakaszon, jó volt az érzés. Aztán odaértünk ahhoz a jobboshoz, és azt mondtam: ’Ne vágd le’, de már mentünk is be, és aztán bang. Mindketten tudtuk, hogy nem éli túl.”

Mindeközben Latvala hozzátette, igazán örül, hogy Mikkelsen és Ola Floene megszerezték első rali világbajnoki győzelmüket.

„Emlékszem a 2008-as Svéd Rally-ra, ahol első győzelmünket szereztük: Sebastien Loeb kicsúszott, mi pedig kemény csatát folytattunk Mikko Hirvonennel, az egy nagyszerű pillanat volt. Az érzés, amikor először nyersz, valami olyan, amit sosem felejtesz el. Nagyon különleges” – folytatta Latvala.

„Andreas hosszú ideje dolgozik, ugyanaz, mint nekem volt Miikkával, úgyhogy nagy megkönnyebbülésként jön ez. De nagy önbizalomnövelő is egyúttal. Gratulálok neki és Olának. Három hét múlva Wales-ben támadni fogok – remélhetőleg nagyobb szerencsével.”

 

Andrew

 

2015. október 30.