Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - Anders Jaeger lesz Mikkelsen új navigátora

 

Anders Jaeger lesz Mikkelsen új navigátora

A skandináv navigátorkeringő egy újabb kirakója került a helyére, miután Andreas Mikkelsen bejelentette, hogy Anders Jaeger ül be a Volkswagen Polo WRC-jébe a rali világbajnokság 2016-os szezonjában. A norvég eddigi mitfárere, Ola Floene Mads Ostberghez társul az M-Sportnál, akinek társa váratlanul igazolt Pontus Tidemand mellé.

Jaeger a ralisport legmagasabb szintjére a junior világbajnokságból érkezik, ahol másodikak lettek idén Ole Christian Veiby-vel úgy, hogy a szezonzáró Brit Rally-t meg is nyerték. A 26 esztendős navigátor kilenc rali világbajnoki futamon állt eddig rajthoz mindössze, mindazonáltal nagyra tartja Mikkelsen, aki elismerte, úgy tervezte, hogy 2017-ben kezdik együttműködésüket, amikor lejár a szerződése Floenével.

„Nagyon tehetséges, úgyhogy örülök ennek a megoldásnak” – mondta el Mikkelsen. „Úgy volt tervezve, hogy a 2016-os szezont követően megtörténik a navigátorcsere, és az volt a gondolat, hogy Anders helyettesíti Olát 2017-ben.

Ola azonban más mellett döntött most, így változtatnunk kellett ezeken a terveken. Néhány teszten volt már a navigátorom Anders, nagyon jó az autóban. Egy tehetséges srác, én pedig magabiztos vagyok, hogy ez a legjobb megoldás. Nagyon várom már, hogy megfelelő rajtot vegyünk Anders-szel.”

Annak ellenére, hogy a vártnál egy évvel korábban, hirtelen jött a váltás, a norvég mitfárer örült a hírnek, és várja már, hogy az uralkodó világbajnoknál, azaz a Volkswagennél versenyezhessen.

„Alig várom már, hogy elkezdődjön ez az utazás vele, még ha egy évvel korábban is történik a tervezettnél. Egyaránt érzem magam büszkének és alázatosnak, hogy megkaptam ezt a lehetőséget, hogy egy olyan professzionális csapattal dolgozzak, mint amilyen a Volkswagen Motorsport. Biztos vagyok benne, hogy Andreas és én egy nagyszerű fejlődést mutatunk együtt, és jobbá tesszük egymást. Andreas rendkívül versenyképes, éhes a többre, és a jövőbe néz. Ugyanez vonatkozik rám is” – nyilatkozta Jaeger.

„Ültem már Andreas mellett néhány teszten, úgyhogy tudom, más lesz a sebesség a korábbi rali világbajnoki tapasztalataimhoz képest, de Andreas és a csapat erősségeivel és támogatásával megvan a legjobb alapunk, hogy elvégezzük ezt a munkát” – mondta a navigátor, aki újdonsült pilótájához hasonlóan az EVEN Management kötelékében versenyzett eddig is.

Mikkelsen tisztelettel adózott a korábbi társának is, hiszen együtt szerezték meg első rali világbajnoki győzelmüket idén a Katalán Rally-n. A pilóta azt mondja, teljes mértékben elfogadja, Floene döntését és nem gondolja, hogy neheztelnének egymásra.

„Sok nagyszerű évvel azután, amit Olával töltöttünk az autóban, egy újabb sikeres évet vártam úgy, hogy mellettem van” – hangzottak Mikkelsen szavai. „Sok szép emlékünk van Olával, hosszú utat tettünk meg együtt, és sokat tanultam, amikor mellettem volt. Nem kétséges, hogy hiányozni fog.

Olának különleges helye lesz a szívemben mindig, és nagyon hálás vagyok neki, hogy sikerült megszereznünk azt az első győzelmet Spanyolországban. Teljes mértékben megértem ugyanakkor, hogy megy, a legjobbakat és nagyszerű eredményeket kívánok neki a jövőben.”

Floene 2006-ban ült be az akkor 17 esztendős Mikkelsen mellé, és rögtön WRC autóval próbálkoztak. Technikai téren 2009-ben léptek vissza, két évvel később pedig megszerezték az IRC sorozat bajnoki címét egy Skoda Fabia S2000-essel. Ezt 2012-ben megvédték, majd az évad végén szétváltak útjaik. Mikkelsen a pályafutásának volkwagenes fejezetét Mikko Markkulával kezdte, akit egy sérülés miatt Paul Nagle helyettesített két viadalon. Korábbi navigátora 2014 tavaszán tért vissza mellé. Tizennégy eddigi rali világbajnoki dobogós helyezéséből tizenhármat Floenével gyűjtött be a pilóta, köztük a Katalóniában szerzett győzelmet is.

 

Andrew

 

2015. december 9.