Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - Jaegeren a sor

 

Jaegeren a sor

Ralirajongóból navigátor mindössze három éve alatt, mindezt egy top csapatnál – ez megegyezik azzal, mintha rekordidő alatt gyorsulna fel valaki 0-ról 100-ra. Anders Jaeger számára egy álom válik valóra, hiszen 2016-ban Andreas Mikkelsen navigátoraként beülhet egy Polo R WRC navigátorülésébe és részt vehet a rali világbajnokságon. A mitfárer a Mads Ostberghez csatlakozó Ola Floene helyét veszi át.

A dolog nem könnyű, hiszen Mikkelsen és Floene hosszú időt húzott le együtt, bajnoki címeket szereztek és világbajnoki futamgyőzelmet is arattak, ugyanakkor az új pilótájánál egy hónappal fiatalabb Jaeger a felfelé ívelő pályafutásában kategóriákat hagyott ki. 2015-ben a WRC 3-ban és a junior világbajnokságon vett részt, ahol Ole Christian Veiby mitfárere volt. A páros másodikként fejezte be a junior sorozatot.

Jaeger legfelsőbb szintre történő előlépése kicsit korábban jött, mint várható volt, ugyanakkor tervezték már ezt egy ideje. „Az eredeti terv az volt számomra, hogy 2017-ben lépek fel a rali világbajnokságba Andreas navigátoraként” – magyarázza a 26 esztendős navigátor. „Ola váltása azonban megadta az esélyt számomra, hogy előbb tehessem ezt meg. Andreas és én eldöntöttük már, hogy csapatként fogunk együtt dolgozni, úgyhogy logikus lépés ez, még ha meglepően gyorsan jött is.”

Barátok a pilótafülkében

Mikkelsent és Jaegert csaknem kilenc évvel ezelőtt közös ismerősök mutatták be egymásnak Oslóban. A két srác szoros barátságot kötött hamar, ennek keretében többször is együtt nyaraltak a közös társasággal. A már akkor pilótaként versenyző Mikkelsen volt az, aki bemutatta Jaegernek a ralisportot. „Három évvel ezelőtt kezdett el érdekelni ez a sport, amikor Andreas az első szezonját teljesítette a Volkswagennél” – meséli Jaeger. „2014-ben lettem Bernt Kollevold navigátora a norvég bajnokságban, majd Ole Christian Veiby-é. Sokat tanultam ott, és folyamatosan fejlesztettem a képességeimet.”

Anders and Andreas decemberben teljesítette az első tesztet a Polo R WRC-vel, az eredmények pedig rávilágítottak, hogy működik a kémia az újdonsült páros két tagja között. „Andreas és én nagyon hasonlóak vagyunk” – mondja a navigátor. „Az, ahogyan gondolkodunk, hasonló, mint ahogyan az is, ahogyan a dolgokat kezeljük. Ez az, amiért úgy véljük, hogy egy nagyon erős csapatot fogunk alkotni a jövőben.”

Nincs félelem a gyors autók miatt

A junior világbajnokságból a sportág csúcsára történő előrelépés alkalmazkodást követel meg Jaegertől, az oslói származású fiatalember azonban nem érez a tisztelet vagy a félelem miatt nyomást, talán azért sem, mert a junior sorozatban rengeteg tapasztalatot gyűjtött.

„A rali világbajnokságba történő fellépés hatalmasnak tűnhet papíron” – mondja. „Nagyszerűen ment azonban Andreas-szal minden a téli tesztek során.” A legnagyobb kihívás? „Sokkal gyorsabban kell olvasnod az itinert a WRC-ben, mivel nagyobb tempónál történik minden.”

Az első autóversenyző a családban

Jaeger családja természetesen érdeklődik a fiú pályafutása után, de az apuka az, aki lelkes ralirajongó. „Úgy gondolja, fantasztikus az, amit csinálok” – meséli Anders a család első olyan tagjaként, aki aktívan vesz részt az autósportban. „Az édesanyám mindig aggódik értem. Nyomon követi az eredményeimet, a belsőkamerás felvételeket azonban nem tud megnézni.”

Harmónia a pilótafülkében, és semmi félelem az új kihívásokkal kapcsolatban. Az előfeltételek adottak, nem állhat az útjába semmi sem a 2016-os sikereknek. A navigátor azonban nem hajlandó jóslatokba belemenni. „Szép dolog lenne ott folytatni, ahol Andreas és Ola abbahagyta. Ugyanakkor talán a Monte-Carlo Rallye után kellene megkérdezni engem erről. Meglátjuk, hogyan alakulnak ott a dolgok.”

 

Andrew

 

2016. január 18.