Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - A Volkswagen már tesztel

 

A Volkswagen már tesztel

A 2013-as világbajnokok a Monte-Carlo Rallye felkészülésének jegyében egy teljes hetet töltöttek teszteléssel. A helyszín a franciaországi Gap volt, Sebastien Ogier otthona.

Két héttel a világbajnokság záró futamát, egyben idei tízedik futamgyőzelmük megszerzését követően a Volkswagen Motorsport ismét akcióba lendült, hogy elkezdje felkészülését a következő szezon első futamára, a januárban sorra kerülő Monte-Carlo Rallye-ra.

A német alakulat Gap közelében vert tábort, ott, ahol a legendás viadal két szakasza is fog zajlani. Pilótáik közül Jari-Matti Latvala hétfőn és kedden, Sebastein Ogier szerdán és csütörtökön nyúzhatta a Polo R WRC-t, míg Andreas Mikkelsen pénteken került sorra.

Hétfőn a L’Epine-Rosans szakasz egy részét használták, mely utoljára 2004-ben szerepelt a Monte útvonalában. A nap elején a levegő hőmérséklete -5 °C volt, délutánra azonban már 12 fokot mutatott a hőmérő. Latvala arra használta a napot, hogy kiértékelje a Michelin lágy és szuperlágy gumijait, valamint számos beállítást is kipróbált. Egy finn újságíró számára is nagy nap volt ez, beülhetett honfitársa mellé a Polóba.

Kedden a csapat egy másik közismert szakaszt vett célba, ezúttal a Montauban-sur-Ouvèze-Eygalayes első részén teszteltek, mely a januári verseny harmadik és hatodik gyorsaságija lesz. A felfelé menő részt újraaszfaltozták, amitől az sokkal abrazívabbá vált a gumik számára. A szakaszon nedvesség- és jégfoltok is voltak. Latvala 130 kilométert tett meg az autóval, a sűrű nap folyamán kipróbálta a szöges és a szög nélküli hógumikat is.

A következő napon Sebastien Ogier vette át a kormányt ugyanitt, akit szurkolók hada üdvözölt, valamint számos francia újságíró, köztük a L’Equipe riportere, aki szintén lehetőséget kapott beülni a navigátorszékbe. „180 kilométer/óra jégen… Őrületes!”

A nap 8:30-kor kezdődött -10 fokban, a jégfoltos út ideális terepet biztosított a Michelin téli termékcsaládjának tartóssági tesztelésére. Ennek megfelelően a Volkswagen 50 kilométert is meg akart tenni egyetlen szett abronccsal, ami nagyjából ugyanakkora táv, mint a Monte menüjében szereplő Vitrolles-Faye szakasz. A munkát délután fél hatkor fejezték be, amikor az út túl piszkos lett ahhoz, hogy további releváns információkat nyerhessenek.

A csütörtöki programmal kapcsolatban a Volkswagen kérvényezte az FIA-nál és a helyi hatóságoknál, hogy változtathassanak terveiken és hóban dolgozhassanak. Ennek eredményeképpen Gaptól mintegy ötven kilométerre északra, a Champsaur régióba mentek át, ahol Ogier harminc évvel ezelőtt megszületett. A hely 1600 méter magasan fekszik, a korábbi síoktatót tökéletes havas körülmények fogadták a napi feladatai elvégzéséhez.

A Volkswagen három versenyzője tehát javában tesztel már, akikhez lehet, hogy hamarosan egy negyedik pilóta is csatlakozik. A hírek szerint ugyanis a csapat szponzora, a Red Bull vállalná annak költségeit, hogy nem más, mint a WRC 2 idei bajnoka, a korábbi Forma-1-es versenyző Robert Kubica is Polo R WRC-vel álljon rajthoz a következő szezonban.

 

Andrew

 

2013. december 7.