Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - Beváltak a fejlesztések

 

Beváltak a Polo WRC fejlesztései

A Monte-Carlo Rallye győztese, Sebastien Ogier elárulta diadala után, a futam máshogy is alakulhatott volna, ha csapata nem végez némi fejlesztést a Volkwagen Polo R WRC-n a téli szünet alatt.

A hercegségben 2009 után másodszor nyerni tudó francia és navigátora, Julien Ingrassia már a verseny első kanyarjában bajba került, amikor nekicsúszott egy falnak. Félő volt, hogy itt be is kell fejezniük, de a kocsi kibírta az ütközést, majd győzelemre repítette a párost.

„Volt egy kis szerencsénk, meg kell hagyni” – mondta el a célba érkezést követően Ogier. „A versenyünk már az első kanyarban befejeződhetett volna. A közúti szakasz teljes egészében nedves volt, aztán az első gyorsasági első kanyarjában volt egy kis latyak. Keresztbe állva nekicsúsztunk a falnak.

Szerencsére azok a fejlesztés, amiket a télen végeztünk az autón, nagyon jók voltak, mivel megerősítettük a teljes kormányművet és a felfüggesztést. Úgy gondolom, ez egy jó ötlet volt.”

A Volkswagen Motorsport vezetője, Jost Capito is megerősítette, amit a világbajnok mondott. „Ha így csattant volna a tavalyi autóval, kiesett volna.”

Ogier-t nem csak a fejlesztések, hanem a szerencse is segítette. A harmadik gyorsaságin, amikor aszfaltgumikon botorkált a havon, szintén nekicsúszott a kőkorlátnak, majd a következő napon az árokból ugratott vissza az útra és akkor sem hagyta el védőszentje, amikor a rossz helyen felállított beíró miatt a mezőn tudta csak megfékezni autóját.

És a gumiválasztáskor sem fordult ellene a sors, holott a legelső körre nem a megfelelő abroncsokat tetette kocsijára, pedig mindenki azt hitte, helyi lévén ő választja a legjobb gumikat a Gap környéki szakaszokra.

„Édesapám hívott, de túl későn. Azt mondta: ’Mit csinálsz, slickeken mész? Örült vagy?’ Ezt válaszoltam: ’Kösz, apu, de elkéstél!’ Egy órával a szakasz rajtja előtt választottunk gumit, ez alatt az idő alatt teljesen megváltozott az időjárás. Nyirkos volt a jégkémek áthaladásakor, amiből nekiállt esni a hó. A hiba az volt, hogy okosabbnak kellett volna lennünk és tudni, milyen gyorsan meg tud változni az időjárás. Tudjuk, hogy a téli körülmények között az időjárás nagyon gyorsan változhat, mindig biztosra kell menni és legalább két hógumit kell betenni a csomagtartóba. Mi nem így tettünk. Túl magabiztosak voltunk, megbíztunk az információkban. De majdnem mindenki lemásolt minket. Oké, elvesztettünk egy kis időt, de vissza lehetett még jönni” – mondta el Ogier. „Ha valaki okos lett volna mögöttünk és felteszi a hógumikat, talán öt perc előnyt is szerez az első napon.”

Merthogy néhányan azért vittek magukkal hóra való abroncsot, amik a kör zárószakasza előtt fel is kerültek az autókra, de az elsőn még bent voltak a csomagtartóban. A versenyt végül második helyen záró Bryan Bouffier bosszús is volt emiatt, a harmadik helyen végző Kris Meeke viszont lazábban fogta fel. „Ha tudtam volna Seb édesapjának a számát, megnyertem volna a versenyt.”

Ogier-nek ebben is szerencséje volt…

 

Andrew

 

2014. január 20.