Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - Ola Floene visszatér Mikkelsen mellé

 

Ola Floene visszatér Mikkelsen mellé

Ola Floene másfél év után visszaül Andreas Mikkelsen mellé, miután a pilóta és Mikko Markkula közösen döntött úgy, megszakítják kapcsolatukat. A Volkswagen sajtóközleménye szerint a norvég és a finn versenyző baráti viszonyban vált el egymástól.

„Mikko Markkula egy nagyon jó navigátor. Nagyon sok jó ötletet hozott az itinerkészítési rendszerembe és segített nekem pilótaként fejlődni” – mondta Mikkelsen. „Mikko és én ugyanakkor nagyon különböző emberek vagyunk, és a különböző személyiségünk azt jelentette, nem tudtunk nagyon közeli személyes kapcsolatot teremteni, ami ahhoz kellett volna, hogy hosszú távon is sikeresek legyünk.”

A 45 éves Floene tér vissza tehát a nála húsz esztendővel fiatalabb Mikkelsen mellé, akinek az első navigátora volt. Közös karrierjük 2006-ban kezdődött, melynek csúcspontja a 2011-es és 2012-es IRC bajnoki cím. A norvég páros útja a 2012-es szezon végén vált külön.

„A hét év során sokat fejlődtünk, de 2012 végén úgy éreztem, itt az ideje váltani. Azóta Ola és én folyamatosan fejlődtünk, és az volt az érzésem most, eljött az ideje, hogy visszatérjen Ola” – nyilatkozta Mikkelsen, amihez Floene a következőket tette hozzá: „Visszanézve a 2012-es év végére, meg kell mondanom, nehéz, de szükséges volt a szakítás Andreas-szal. Hosszú ideje voltunk együtt, és mint egy öreg pár, volt néhány dolog, ami bosszantó volt a másikunk számára. Ugyanakkor úgy gondolom, hiányoztunk egymásnak és hogy a kapcsolatunk erősebb, mint valaha. Andreas és én hosszú ideje ismerjük egymást. Mindketten fejlődtünk, mint ember és mint sportoló is.”

Floene részletesebben is kitért arra, hogyan játszott szerepet Markkula Mikkelsen fejlődésében. „Örülök, hogy Andreas mellett Mikko ült, mert mikor együtt dolgoztunk, eljutottunk egy pontra, ahol túl sok információ volt az itinerben. Mikko bevezetett egy rendszert, ami egyszerűbb, könnyebb, és úgy gondolom, gyorsabb. Korábban két vagy három szót használtunk, amit Andras-nak bemondtam, most ez egy. Kevesebb most az információ, de jobb.”

A régi-új párosnak a Szardínia Rally előtt nem lesz lehetősége közös tesztre, de a navigátor szerint ez nem okoz nekik gondot. „Az itiner alapvetően változatlan. A kanyarok szöge, a távolság a következőig, a bukkanók ugyanazok, de korábban több információt kevertünk, most ezeket elhagyjuk. Valójában egyszerűbb lesz a munkám, mint volt. Hülyén hangzik, de Mikko sokkal egyszerűbbé tette a munkámat. Azoknak az extra információknak, amiket hozzátettünk korábban, valahogy nem volt meg ugyanaz a hatása.”

Mikkelsennel tehát nem próbálhatta ki Floene a Volkswagen Polo R WRC-t, de a tesztek során Jari-Matti Latvala mellé beülhetett. Hogy nehéz lesz-e visszaszoknia a World Rally Car-hoz? „Lehet, hogy meg fog döbbenteni egy kicsit a sebesség? Ültem a Polóban Jari-Mattival, és igen, nagyon magabiztos, ha érted, mire gondolok. Mentem már az autóval korábban. Valójában én voltam az első navigátor az eredeti tesztautóban, az 1-es karosszériaszámúban. Andreas és én teljesítettünk egy Monte-Carlót megelőző háromnapos tesztet, de ez rég volt, az autó most nagyon más. Lenyűgözött most. Oké, volt egy kis oh-oh, de jó a fejemnek, hogy hozzászokjon ehhez. Nagyjából hatvan kilométert mentem, nem olvastam az itinert, csak szoktam az átbeszélőt és a dolgokat, amikkel dolgoznom kell.”

 

Andrew

 

2014. május 26.