Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - Kényelmesen ülsz?

 

Kényelmesen ülsz?

Jari-Matti Latvala a Szardínia Rally-n még közelebb került az akcióhoz, mint korábban. Az argentin viadal győztese ugyanis hosszú ideje keresi az ideális üléspozíciót a Volkswagen Polo R WRC-ben, és remélte, hogy a mediterrán murvás versenyre végre meg is találja azt.

„Nyolc éves koromban kaptam az első raliautómat. Mivel kicsi voltam, a lehető legközelebb kellett ülnöm a kormányhoz, így tudtam elérni a pedálokat. Innen jön az, hogy közel akarok lenni a kormányhoz, mivel ha közel vagyok hozzá, valahogy jobb a magabiztosságom az autó kontrollálásában. Rájöttem, hogy tavaly túl hátul vezettem, a karjaim egyenesen voltak, és úgy éreztem, nem tudok elég gyorsan reagálni. Emiatt ebben az évben egyre közelebb ültem a kormánykerékhez, az utóbbi néhány hétben finombeállításokat végeztem, hogy megtaláljam a legjobb pozíciót.”

Latvala még az olasz viadal shakedown-ja előtt közvetlenül is állított a kormány és az ülés elhelyezkedésén. „Még közelebb próbáltam ülni, de ez már egy kicsit túl közel volt, úgyhogy hátravittük öt milliméterrel. Ha jól érzed magad egy helyzetben, az magabiztosságot, jó érzést hoz. Most egy kicsit olyan, mint Francois Delecouré, ahogyan ő szokott ülni, de azért annyira nem közeli.”

Latvala pénteken délelőtt a söprögető pozícióban küszködött, emellett ki is lazult a légtelenítő csavar a Polo WRC egyik féknyergében, amitől felpuhult a fékpedál, így időt vesztett a finn. Délután aztán az élre állt, de a szombat nem hozott neki szerencsét. Előbb egy hibás szenzor miatt túlmelegedett a motor a hatvan kilométeres monte lernói szakaszon, majd ismét előjött a fékprobléma. Ekkor még egy lefulladás ellenére is tartotta a vezetést, de a nap utolsó szakaszán nekicsúszott egy kőnek, megsérült a jobb hátsó kereke, amit kénytelen volt kicserélni a szakaszon. Ezzel visszacsúszott a harmadik pozícióba, ahonnan vasárnap már nem tudott előrébb kerülni.

 

Fotó: Julien Porter

 

Andrew

 

2014. június 5.