Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - Gumipóker döntött Ausztráliában

 

Gumipóker döntött Ausztráliában

Az ügyesebb gumitaktikájának köszönhetően vette át a vezetést az Ausztrál Rally szombati napján Sebastien Ogier csapattársától, Jari-Matti Latvalától. Mint kiderült, ez volt a verseny kulcsmomentuma, mivel innentől kezdve hiába üldözte a Volkswagen Motorsport finnje a francia világbajnokot, nem tudta megfordítani az állást.

A futam második napjának mindössze négytized másodperces különbséggel futott neki a két versenyző. Latvala ekkor még a második helyen állt. Miután azonban mindkét délelőtti szakaszon ő volt a leggyorsabb, az élre került. Az előrejelzések szerint délutánra várható volt az eső, emiatt Latvala a nap közbeni szervizben két kemény gumit szereltetett Polo WRC-jének elejére, míg hátra két lágy abroncs került. A pályák ugyanakkor szárazak maradtak, így Ogier választása, aki három kemény és egy lágy gumival vágott neki a délutáni etapnak, jobbnak bizonyult. A francia a negyvenkilenc kilométer hosszú nambuccai szakaszon 13,4 másodpercet adott a hátsó abroncsait elmelegítő riválisának, ami az előzmények tekintetében tekintélyes különbség volt.

„Délután minden a gumiválasztásról szólt” – mondta el Ogier. A meteorológia nagyon bizonytalan volt, fennállt a veszélye a zivataroknak, de végül száraz maradt. Mi egy lágy gumit használtunk, míg Jari-Matti kettőt, úgyhogy neki nehezebb volt. Az autó mozgott egy kicsit, és túlkormányozott volt a jobbos kanyarokban, észben kellett ezt tartani és óvatosnak lenni” – tette hozzá a volkswagenes. Ogier a nap hátralévő szakaszait is megnyerte, amivel 11,8 másodpercre tornázta fel előnyét. Ezt kellett vasárnap beosztania.

Latvala mindent megtett a verseny zárónapján, hogy ledolgozza hátrányát, a részidőkről sem kért tájékoztatást, hogy ne vonja el semmi a figyelmét. „Ma nem voltak részidőim. Azt mondtam a csapatnak, a vezetésre fogok koncentrálni. Ha nem kapunk részidőket jövőre, talán egy jó gyakorlás volt ez! Arra volt jó ez számomra, hogy mentálisan a legjobbamat nyújtsam és a vezetésre koncentrálhassak. Nem gondoltam Sebastien, illetve senki más teljesítményére, csak a sajátomra fókuszáltam.”

Latvala ennek ellenére olykor-olykor túlfeszítette a húrt, elkövetett apróbb hibákat, így nem tudta befogni Ogier-t, 6,8 másodperc hátránnyal zárta ezüstérmesként a versenyt.

 

Andrew

 

2014. szeptember 15.