Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - Ogier gondjai a címvédéssel

 

Ogier gondjai a címvédéssel

A világbajnoki címét a Katalán Rally-n megvédő Sebastien Ogier elárulta, a 2014-es szezon egy részén mentálisan gyengének érezte magát, és megjegyezte, minden erejét össze kellett szednie koronájának megtartása érdekében.

A 2014-es rali világbajnokság utolsó előtti futamán Jari-Matti Latvala tizenegy másodperces legyőzésével biztosította be a Volkswagen pilótája sorozatban második címét. Ez volt Ogier szezonban aratott hetedik diadala, amivel behozhatatlan, harmincegy pontos előnyre tettek szert a pontversenyben navigátorával, Julien Ingrassiával a záró forduló, a Brit Rally előtt.

Ogier, aki mindössze a negyedik pilóta az egyéni világbajnokság 1979 óta íródó történetében, aki meg tudta védeni címét, elismerte, egy nehéz év volt ez, és nem mindig tudta legjobbját nyújtani, miután megzavarták a sportág jövőbeli eseményeinek formátumváltozásairól szóló pletykák. „Volt néhány nehéz pillanatom ebben a szezonban. Egy kicsit gyenge voltam mentálisan, túlságosan is zavart a sportág jövője, a motivációm eléggé lelohadt. Amikor ez történik, nem tudsz száz százalékon teljesíteni. Még ha néhány ember azt is mondja, egyszerűen néz ki, sosem egyszerű ez. Ha csak egy kis zavartság is van, és nem úgy küzdesz, mint normális esetben, a dolgok a rossz irányba kezdenek el menni.”

Ogier formája a júniusi Lengyel Rally után érte el a mélypontot, a következő két versenyen, Finnországban és Németországba mindössze huszonegy pontot szereztek, ami azt jelentette, hogy veszélybe került az az ötven egységes előnyük, aminek összegyűjtésén keményen dolgoztak a lengyel fordulóig. Amint azonban élesre fordult a helyzet, Ogier-nek sikerült visszaszerezni koncentrációját és az ausztrál, valamint a spanyol futamok megnyerésével ismét elhódította a világbajnoki címet. A sikert a körülötte állók segítségének tulajdonította. „A legfontosabb dolog, hogy reagáltam. Nagyon sok ember segített ebben, segített a csapat, segített Jost és a feleségem is sokat segített. Sikerült a jelenre koncentrálnom, így nem vesztettem el azt, amin a szezon kezdete óta dolgoztam. Butaság lett volna így elveszteni ezt. Be kellett fejeznem a munkát. Meg szeretném köszönni az embereknek a támogatást, mindenkinek, aki segített nekem. Ausztráliában Jostnak címeztem a győzelmet, a mostanit azonban a feleségemnek kell ajánlanom. Minden nap mellettem áll, sokat segített nekem.”

A régi-új világbajnok kitért arra is, hogy mi zavarta meg leginkább, ami nem volt más, mint a rajtsorrend. Idén már a bajnokságot vezető pilóta futott elsőként a nyitónapon, jövőre pedig az éllovasnak a második napon is legelöl kell mennie. „Ez pontosan az, amit mi nem akarunk. Ha vezeted a bajnokságot, akkor te nyitod az utat két napig, amivel néhány versenyen nem lesz esélyed nyerni. Nem ismerek olyan sportot, ahol a bajnokság éllovasának nincs esélye a következő fordulót megnyerni” – mondta Ogier. „Ez nem egy sportszabályzat lesz. Az emberek meg fogják kérdezni, hogyan lehet, hogy nem mindig a legjobb nyer.”

 

Andrew

 

2014. október 29.