Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - Ogier-ék és a Volkswagen Montéja

 

Ogier-ék és a Volkswagen Montéja

 

Sebastien Ogier és Julien Ingrassia Volkswagen Polo R WRC-jükkel győzelemmel nyitották a rali világbajnokság 2015-ös szezonját. A páros immár huszonötödször nyert világbajnoki futamot, a 2009-es IRC győzelmet is beleszámolva pedig már harmadik Monte diadaluknál tartanak. A dobogóra két másik Volkswagen érkezett még, Jari-Matti Latvaléák lettek a másodikak, Andreas Mikkelsenék pedig a harmadikok. A Renault-Alpine, a Lancia, az Audi és a Citroen után a Volkswagen a Monte világbajnoki történetének ötödik márkája, mely képes volt a teljes dobogó megszerzésére. A futamot követő sajtótájékoztatón Ogier, Ingrassia és az alakulat vezetője, Jost Capito meséltek a hétvégéről. 

 

- Gratulálunk karriered huszonötödik győzelméhez, Sebastien! A győzelmek tekintetében utolérted Colin McRae-t. A Monte mindig is egy kihívás, most mennyire volt nehéz?

- Sok szempontból is különleges ez számomra. Sokat jelent számomra beérni Colin McRae-t a győzelmek tekintetében, ő egy példakép sok raliversenyző számára, nagyon sok gyerek játszik még mindig a PlayStation-nel. Sokat jelent az is, hogy győzelemmel indítottuk az évet, ez az, ami a legjobban tetszik. Győzelmekkel fejeztük be tavaly és az új szezont újabb győzelmekkel indítani tökéletes dolog. Ez egy nagyon trükkös verseny volt, egy hatalmas kihívás, de még nagyobb az elégedettség emiatt.

- Ez volt a legnehezebb Monte, amit végigcsináltál?

- Az utóbbi években volt néhány Monténk, ami elég nehéz volt. Emlékszem, hogy volt olyan, 2006-ban talán és 2007-ben vagy 2008-ban, amikor inkább egy aszfaltrali volt ez, akkor néző voltam. 2009-től, amikortól részt veszek, gyakran hagyományosan trükkös a verseny. Mindenki szereti, ha nehéz, a kocsiban azonban néha nem mondhatjuk el ugyanezt, amíg nem végeztünk vele. Előtte, amikor slick gumikon szembesülünk a nehéz körülményekkel, kemény. Kétségkívül az egyik legnehezebb, nem könnyű.

- A verseny elején nagyszerű volt a csata Loebbel, sikerült átvenned a vezetést, mielőtt feladta arra a napra. Meglepődtél, hogy a ralisportba való visszatérésekor ilyen volt a sebessége?

- Emlékeztek, mit nyilatkoztam a verseny előtt? Azt mondtam, biztos vagyok benne, Loeb ott lesz, és ezt bizonyította is – ez azonban nem azt jelenti, hogy normális lenne ez. Ez nem normális. Ő Loeb! Amikor visszajött, ott volt rögtön, egy lenyűgöző rajttal, reagálnunk kellett. Nyugodt tempóban vágtunk neki, de sokat vesztettünk kapásból. Oké, a körülmények nem voltak túl jók. Aztán viszont okosak voltunk, vártunk a körülményekre. Egyedül azt sajnálom, hogy nem egy direkt csata volt ez, mivel különböző rajtpozícióink voltak. Tavaly kinyilvánítottam ezt, és minden eszközzel küzdöttem, hogy ellene vagyok ezeknek a szabályoknak. Ez az első példája, hogy meg fogja ez ölni a versenyzők közötti szoros csatákat. Biztos vagyok benne, hogy meg fog ez történni a csapattársaimmal is. Sajnálatos ez, mivel sok szép csatánk van. Voltak megoldások jobbá tenni az egészet, de ez csak egy kis része a dolognak. Nem szeretnék túl sokat beszélni erről.

Jó, hogy itt volt Loeb. Amikor itt van, eszedbe jut, hogy sokat kell kiadni magadból. Nagyon izgalmas volt. A verseny előtt azt mondtam, nem szabad megfeledkezni a többi pilótáról sem, de Sebbel kicsit gyorsabbak voltunk itt, és adtunk egy kicsit a többieknek. Végül elkövetett egy kis hibát. Megváltozott akkor a ralim. Kezelnem kellett a versenyt, ez nehezebb volt, de nem volt mit tenni ellene! Nehezebb, amikor nem kapsz részidőket. Szombaton rossz volt a ritmusom, de a tanulásról szól ez. Biztos, hogy többször lesz olyan a szezon során, amikor nehéz lesz ezt kontrollálni.

- Egy hihetetlen trófea ez az ACM-től…

- Úgy gondolom, egy jó ötlet ez a többi rendező számára, hogy odafigyeljenek! Ez a szezon legjobb trófeája – ráadásul ez valódi, nem műanyag! Ez a harmadik, és büszke vagyok, hogy magaménak tudhatom.

- Julien, ez egy nagyszerű kezdete a szezonnak. Jól érzed magad ez után a kemény hétvége után?

- Egy nagyszerű hétvége volt ez. Monte-Carlo egy nagyon megerőltető rali az egész csapat és mindhárom navigátor számára, akik itt vannak. Boldogok vagyunk, hogy hiba nélkül jutottunk rajta túl. Megfelelőképpen kezdődött ezzel a szezon. Egy jó lehetőség volt arra is, hogy találkozzak a régi barátommal, Daniel Elenával. Azt mondta nekem szombaton reggel, hogy nem volt más lehetősége arra, hogy a hülye játékainkat játssza és kijátssza a titkainkat! Valóban elégedett vagyok, hogy van egy új autónk és hogy a télen elvégzett munka máris működik. Kemény lesz a versengés. Kris Meeke-nek voltak néha jó szakaszidői az eltérő gumistratégiával. Jó lesz a szezon.

- Hogyan ment a jégkém munka?

- Az első napokban rohanás volt! Be kellett bejeznünk a pályabejárást, aztán elkészíteni az itinerek másolatát szerda estig, csütörtökön eljöttünk Gapból, aztán, főleg pénteken nagyon gyors volt az ütem. Szabályosan rohannom kellett az autónktól a murvakémek kocsijáig, leírni a motorháztetőn, aztán visszarohanni és válaszolni Seb gumikkal kapcsolatos kérdésére. Sportos volt a hétvége.

- Jost, nem is kezdődhetett volna jobban a szezon!

- Nagyszerű érzés, Nagyon kényelmesen érzem magam, hogy a hat fiammal körülvéve ülhetek itt! Fantasztikus érzés ez a csapat számára. Ez volt az első versenye az újgenerációs Polónak, Andreas-t és Olát pedig a harmadik helyen láthatjuk a tavalyi autóval, ami még mindig versenyképesnek mutatkozik. A kulcs az volt, hogy nem hibáztunk, hatuk közül egyikük sem, egyik szerelő, illetve a gumiválasztást megbeszélő mérnökök sem hibáztak. A pilóta ezen a versenyen többet számít, mint az autó, és nincs egy karcolás sem az autókon, nem volt hiba. Ez fantasztikus.

- Az utolsó egy-kettő-három 2003-ban volt ezen a futamon. Különleges eredmény ez?

- Monte-Carlóban győzni önmagában is nagyon különleges. Egy egy-kettő-hármat nem lehet elképzeli, biztos vagyok benne, hogy közülünk senki sem készült arra, ami történt végül. Nagyon összpontosítottunk. Egy jó verseny volt ez, ugyanakkor hatalmas erőfeszítés kellett Gapból átjönni ide pénteken éjjel. Bumm, bumm, bumm, úgy gondolom, későeste vagy holnap fogjuk igazán átérezni, mi is történt. Nagyon különleges ez!

- Tavaly azt mondtad, nincsen csapatutasítás. Ugyanez lesz a filozófia idén is?

- Igen, ugyanez. Nagyon jó eredményeink voltak tavaly ennek a filozófiának a mentén, és nincs ok arra, hogy változtatnunk kellene ezen.

 

Andrew

 

2015. január 27.