Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - Ogier: a svéd győzelem az egyik legjobbam

 

Ogier: a svéd győzelem az egyik legjobbam

Sebastien Ogier úgy véli, az utolsó kilométereken bebiztosított Svéd Rally győzelme karrierje egyik legjobbja. Az eredmény akkor vált biztossá, amikor a Volkswagen Motorsport pilótájának csapattársa, Andreas Mikkelsen az utolsó szakasz utolsó öt kilométerén rontott, megpördült, elvesztve addigi 2,7 másodperces előnyét.

A regnáló világbajnok számára ez álomszerű eredmény volt, hiszen őt érte az a kétes megtiszteltetés, hogy pénteken, majd a szombati nap egy részén is elsőként fusson a hófedte szakaszokon. Pénteken ráadásul az ablaktörlője is felmondta a szolgálatot, majd egy megpördüléssel több mint fél percet vesztett.

„Komoly kétségekkel érkeztem ide, hogy képes vagyok-e a győzelemért harcolni” – ismerte el a Ogier. „Tudtam, hogy nehéz feltételekkel fogok szembesülni, úgyhogy úgy döntöttem, minden kockázatot vállalok és az első szakasztól az utolsóig nyomom. Voltak természetesen apró problémák, de több mint száz százalékon mentük végig. Végül hihetetlen volt a befejezés. Nagyon büszke vagyok erre a győzelemre. Természetesen ez az egyik legjobbam.”

Ogier a Power Stage-en is a padlógázas megközelítést alkalmazta, begyűjtve a futamon megszerezhető maximális pontokat.

„Voltam már hasonló helyzetben a múltban. Emlékszem a 2011-es jordániai versenyre, ahol Jari-Mattival küzdöttem. Öt tizeddel volt előttem az utolsó szakasz előtt, végül két tizeddel győztem le. Olyan izgalmas volt az is, mint ez, de valahogyan könnyebb volt ezt kezelni, mert tudtam, hogy padlógázon kell menni – nem volt kérdés” – mondta el Ogier.

„Az első svédországi győzelmem két évvel ezelőtt, amikor legyőztem Sebastien Loeböt, fantasztikus volt, de ezt még keményebb volt elérni” – nyilatkozta a Julien Ingrassia navigálásával versenyző pilóta, aki végül 6,4 másodperc előnnyel végzett Thierry Neuville előtt. Mikkelsen a kicsúszása miatt a harmadik helyet szerezte meg. „Természetesen ez az egyik legérdekesebb és legizgalmasabb befejezése egy raliversenynek, nem csak a rajongók számára, de az én karrieremben is.”

Ez volt a francia huszonhatodik futamgyőzelme a rali világbajnokságon, amivel beérte az 1990-es és 1992-es bajnokot, Carlos Sainz-ot. Ogier a futamgyőzelmek számát tekintve már harmadik az örökranglistán, előtte csak Marcus Grönholm és Sebastien Loeb áll – harminc, illetve hetvennyolc sikerrel. A Volkswagen a huszonötödik diadalát aratva megelőzte az Audit a gyártók rangsorában.

 

Andrew

 

2015. február 19.