Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - Latvala szerint a rajtsorrend csökkenti a hibázások hatását a szezon elején

 

Latvala szerint a rajtsorrend csökkenti a hibázások hatását a szezon elején

Jari-Matti Latvala kitart amellett, hogy a 2015-ös rali világbajnokság első felében annak ellenére megengedheti magának a hibákat, hogy már most 34 pontos hátrányban van listavezető csapattársához, Sebastien Ogier-hez képest.

Míg Ogier Svédországban megszerezte második idei győzelmét, Latvala lecsúszott az útról, sok időt vesztett, végül pont nélkül távozott a viadalról. A Volkswagen Motorsport pilótája jelenleg a pontverseny negyedik helyén áll 11 pont lemaradással a második pozíciót elfoglaló Thierry Neuville és a vele holtversenyben álló Andreas Mikkelsen mögött.

Latvala azonban úgy gondolja, hogy a rajtsorrendre vonatkozó 2015-ös szabályok miatt – melyek szerint a bajnokságot vezető pilóta nyitja az utat a verseny első és második napján – a sorozat első felében elkövetett hibák kevésbé befolyásolják a címért folytatott csatát, mint a későbbiekben bemutatott kicsúszások.

„Tavaly bajnoki éllovasként mentem Mexikóba és nem nyertem meg a címet” – nyilatkozta a finn az Autosport magazinnak. „Remélhetőleg tehát amikor úgy megyek Mexikóba, hogy nem én állok az élen, meg fogom nyerni a címet! Murvás versenyeink lesznek most Mexikóban, Argentínában, Portugáliában és Szardínián, ahol előnyre lehet szert tenni a rajtpozícióból. Amikor Lengyelországba érünk, akkorra már közel kell lenni a csúcson zajló csatához, mivel utána következnek az aszfaltversenyeink és a murvás futamok, amiken nem kell annyira utat tisztítani – akkor már nehezebb lesz a dolog. Alapjában az év első felében lehet hibázni, a másodikban azonban már nem.”

Ogier elismerte, úgy érezte, bármennyit kockáztathat Svédországban a győzelemért, mivel egy hiba miatt hátrébb, kedvezőbb pozícióból rajtolhatott volna a Mexikó Rally-n. Most azonban azt gondolja természetesen, győzelme egy ideális eredmény volt, az csapattársát helyezte nyomás alá a közép-amerikai futamra.

„Jari-Matti az, aki nyomás alatt van már, hiszen neki nem szabad már hibáznia Mexikóban, máskülönben túl nagy távolságra kerül a bajnokságban” – mondta el Ogier az Autosport magazinnak. „Nagy pszichológiai előnybe kerültem Svédországban.”

 

Andrew

 

2015. február 24.