Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - Tavaly két nagy hiba, idén harmadik hely Mikkelsen mexikói mérlege

 

Tavaly két nagy hiba, idén harmadik hely Mikkelsen mexikói mérlege

Andreas Mikkelsen a harmadik pozíciót kaparintotta meg a 2015-ös Mexikó Rally-n, de nagy csatában volt második helyért is.

A Volkswagen Motorsport norvég versenyzője az idei évet megelőzően mindössze egyszer állt rajthoz a Mexikó Rally-n, a 2014-es futam azonban nem volt egy sikertörténet számára. Két balesetet is elszenvedett azon a versenyen, az elsőt a pénteki nap második, a másodikat a szombati nap első szakaszán. Egyik eset után sem tudta folytatni, a versenybe csak a következő nap reggelén, a Rally 2 szabály segítségével állhatott vissza. A viadal huszonkét szakaszából mindössze hetet teljesített akkor, így meglehetősen tapasztalatlanul érkezett az idei viadalra. Idei esélyeit az is rontotta, hogy a 2014-es megmérettetés óta másik navigátora van Ola Floene személyében, akivel időközben visszatértek a norvég nyelvű itinerhez. Mexikóban ráadásul még mindig a 2014-es specifikációjú Polo WRC-vel rajtoltak el.

Mindezek tükrében még értékesebb a dobogós helyezés. „Nagyon boldog vagyok, tudom, hogy a tavalyi egy nehéz verseny volt a három nap alatt történt két balesettel” – kezdte az értékelését Mikkelsen. „Némileg megfizettük ennek az árát idén, tudtam, hogy ügyesnek kell lennem. A jövőben meg akarok nyerni minden versenyt. Megpróbáltam okosan játszani és élvezni a szakaszokat. A harmadik hely több talán, mint amit vártam.”

Mikkelsen akkor került igazán közel Mads Ostberghez, amikor a citroenes szombaton megütötte autójának első futóművét.

„Amikor hibázott, tudtam, hogy nagyobb az esély, ugyanakkor rájön az ember, hogy más íveket használhat és gyorsabban mehet. Nem arról szólt a dolog, hogy jobban nyomjam. Arról volt inkább szó, hogy felfedezzük a szakaszokat és használjuk azokat az információkat, amiket tudtunk a szakaszokról. Sosem volt szó a padlógázról. Egy apró hiba is sokba kerülhet, mint tavaly az én esetemben. Számomra ez volt az első alkalom az ötven kilométeres gyorsaságin” – utalt a pilóta a vasárnap reggeli guanajuatitói szakaszra, aminek mindössze 4,5 másodperces különbséggel futott neki ő és Ostberg. „Tudtam, hogy Mads meg fogja próbálni, hogy maga mögött tartson engem. Nagyobb mértékben növeltem a sebességemet, mint ahogyan szerettem volna, megpróbáltam nyomni egy kicsit. Elkövettem egy hibát és megpördültünk. Ekkor azt gondoltam, túl nagy a kockázat. Megóvva a pozíciót a második hely nagyszerű a bajnokságban. Nagyon messze vagyunk Sebtől, de az a célunk, hogy így folytassuk.”

Miután a tavalyi év közepén ült vissza Mikkelsen mellé, Ola Floene most először vett részt a közép-amerikai viadalon. „Ez az első alkalmam itt Mexikóban, boldog vagyok, hogy itt lehetek. A mosolygós arcokról és a boldog emberekről meséltek nekem. Úgy gondolom, hosszú ideje ez az egyik legkeményebb verseny, amit teljesítettem. Többet kellett tanulmányoznom a dolgokat és nagyobb felkészülést kellett végeznem. Meg kellett vizsgálnom a tavalyi itinereket, amiket át is kellett konvertálnom angolról norvégra. Nem volt ez könnyű, mivel néhány szakasz átfedte egymást. Kicsit használtnak érzem most!” – mesélte a navigátor.

 

Andrew

 

2015. március 12.