Get Adobe Flash player

Hírek: Volkswagen Polo R WRC - Fontos győzelem Latvala számára

 

Fontos győzelem Latvala számára

Jari-Matti Latvala három egymást követő futamon sem szerzett pontot a 2015-ös rali világbajnokság elején, így a Portugál Rally-n aratott győzelme nagyon fontos volt számára.

A Volkswagen Motorsport pilótája a futam negyedik szakaszán vette át a vezetést, amit onnantól kezdve nem is adott ki a kezei közül. A dolog nem volt azonban ennyire egyszerű, hiszen a Portugál Rally az előző évekhez képest új helyszínre költözött, így a versenyzőknek és a csapatoknak sokismeretlenes egyenlettel kellett megbirkózniuk. Ezek közül kulcsfontosságú volt a gumikezelés. Mint kiderült, az ideálisabb abroncs a lágyabb volt, ugyanakkor ebből állt a versenyzők rendelkezésére a kevesebb, úgyhogy a keményebbeket is igénybe kellett venniük. Latvala szombaton délután többet használt ezekből. Ekkor csapattársa, Sebastien Ogier sorozatban három gyorsaságit is megnyert és felzárkózott mögé tíz másodpercre.

A vasárnapi ötvenöt kilométer nyíltsisakos csatát ígért, amihez Latvalának a győzelemre legesélyesebb versenyzők közül egyedüliként négy új lágy abroncsa maradt. Ez előny volt számára, viszont a fafei szakaszon ő legutóbb 2012-ben autózott a Fafe Rallysprint keretében, Ogier viszont tavaly is. Itt a márkatársa 1,7 másodperccel jobb volt nála, amit aztán a hosszabb különpróbán vissza tudott adni. Ez, mint kiderült, navigátora, Miikka Anttila érdeme is volt.

„Beszélgettünk a szakasz előtt, mert tudtam, hogy nem tudtuk a kocsit a nyomvályúkban tartani az előző gyorsaságin. Miikka azt mondta nekem, ’koncentrálj, koncentrálj’. Aztán öt kilométerrel a rajt után azt mondta, ’nagyszerűen mész, fantasztikus’, ez pedig önbizalmat adott nekem, hogy meg fogom csinálni” – mesélte Latvala az utolsó előtti szakasz céljában.

Innentől kezdve nyugodtabban autózhatott a Volkswagen Polo WRC pilótája, hiszen a hátralévő tizenegy kilométerre tíz másodperc előnye volt. A Power Stage-en második időt ért el – ezzel további két pont volt a jutalma – és a tavalyi francia viadal után újabb, pályafutása tizenharmadik futamgyőzelmét szerezte meg.

„Nagyszerű érzés ez. Azok után az idők után, amiket az elmúlt három versenyen átéltem, néhány ember kétségbe vonta, hogy vissza tudok-e térni valaha is. Ez volt az egyik legnehezebb időszak a ralis pályafutásom alatt – három verseny pont nélkül és most idejönni és győzni, egy különleges érzés.”

Latvala a győzelemmel ismét Finnországot repítette a rali világbajnoki futamgyőzelmeket tartalmazó lista élére, a finnek 173, a franciák 172 diadallal rendelkeznek jelenleg.

 

Andrew

 

2015. május 25.