Get Adobe Flash player

Hírek: DS 3 WRC - Nagyot borult Meeke a lengyel bemelegítésen

 

Nagyot borult Meeke a lengyel bemelegítésen

Nem úgy ünnepli 36. születésnapját Kris Meeke, mint ahogyan eltervezte, hiszen a Lengyel Rally shakedown-ján az ötödik futáskor egy balkanyarban felborította DS 3 WRC-jét.

„Nyolcvan méterre a rajtvonaltól kilőttek a levegőbe, hetet borult az autó. Ennyi” – foglalta össze röviden Meeke. „Nem ütöttem meg semmit. Nem tudok mást mondani. Felváltottam negyedik fokozatig, a kanyar teljesen padlógázas, mint ahogyan az is volt mindegyik alkalommal. Oké, a nyomvályúk egyre mélyebbé váltak, de mindössze tíz autó ment át, miután ezt megelőzően teljesítettem a szakaszt. Teljesen meglepett.”

Az észak-ír pilóta ugyanakkor optimista volt a valójában „mindössze” négy bukfences eset után azzal kapcsolatban, hogy el tud-e indulni az este kezdődő viadalon. „Meg kell várnunk, hogy az autó visszaérjen, megnézhesse a csapat a bukócsövet és láthassa, hogyan is néz ki. Nyilvánvalóan el akarok rajtolni, versenyezni akarok. Remélhetőleg így tudunk tenni.”

Az eset során sem Meeke, sem navigátora, Paul Nagle nem sérült meg. A páros a verseny felkészülési tesztjének használta a shakedown-t az ideális beállítások megtalálására, miután a Citroen Racing nem szervezett külön tesztet a futam előtt. Meeke-éknek az első körben problémájuk volt a gézpedállal, amit orvosolt a csapat, a második körben a leggyorsabbak voltak, a szakasz ötödik teljesítése azonban kifogott rajtuk.

 

Javítható a DS 3

A Citroen Racing a délután folyamán hírül adta, hogy az FIA engedélyt adott Meeke autójának javítására. A DS 3 WRC külső sérüléseket szenvedett csupán, ezek javíthatóak, így a páros nekivághat a lengyel futamnak.

„Van időnk, hogy befejezzük a munkákat a kocsin” – mondta el a csapat szóvívője. „Kris és Paul nem az autóval lesznek ott a rajtceremónián, attól tartok, hogy gyalogolni fognak! Ezt követően azonban készen lesz a kocsi, hogy elrajtoljon a szakaszon. A karosszérián volt csak némi sérülés. Nem sérült semmi más, a bukócső és a motor, valamint minden más rendben van. Van most mit csinálnunk, de rendben lesz Kris számára.”

A DS 3 WRC-t Jerome Toquet, a Nemzetközi Automobil Szövetség technikai delegáltja vizsgálta át, aki megerősítette, hogy a masina bukócsöve nem sérült.

„Amikor az FIA vizsgálata befejeződött, megkezdhettük a javításokat, hogy újjávarázsoljuk ismét” – nyilatkozta Didier Clement, a Citroen Racing fő operációs mérnöke. „Teljesen készen lesz az esti első szakaszra. Figyelembe véve a borulások számát, lenyűgöző, hogy az autó nem sérült jobban. Tény, hogy nem kell olyan sok mindent kicserélni. A bukócső és a karosszéria kétségtelenül rendben van, ki fogjuk cserélni azonban a hátsó szárnyat, az ajtókat, az első lökhárítót, a sárvédőket, a motorháztetőt – az ilyesmiket. Elöl kicseréljük a hűtőket, és alaposan átnézünk mindent. Úgy kalkulálom, kell jó pár óra, hogy egyenesbe hozzuk az autót, de elég magabiztosnak érzem magam” – tette hozzá.

A Lengyel Rally a shakedown estéjén egy 2,5 kilométer hosszú szuperspeciállal rajtol el élesben a szervizpark melletti Mikolajki Arénában. A francia csapatnak 20:24-re kell talpra állítania a kocsit, ez Meeke-ék rajtideje. Ezt követően pénteken reggel lesz egy tizenöt perces szervizlehetőség, hogy az első teljes napnak nekiinduljon a mezőny, melynek során nincs a programban nap közbeni szerviz, csupán egy kerékcsere lehetőség.

 

Andrew

 

2015. július 2.