Get Adobe Flash player

Hírek: DS 3 WRC - 14 éves átkot tört meg Meeke

 

14 éves átkot tört meg Meeke

Egy páratlan körülmények között zajló Brit Rally-val zárult a rali világbajnokság 2015-ös szezonja.

A wales-i viadalon megszokott dolog az eső és a sár, ezúttal azonban rengeteg csapadék esett, ráadásul a szervezők sem kímélték a rajthoz állókat, szombaton az első autó programja reggel 5 órakor kezdődött és este 9:07-kor fejeződött be. A 2015-ös sorozat leghosszabb napján 684 kilométert tettek meg a versenyzők a tizenhat óra alatt. „Úgy érzem, mintha három hónappal ezelőtt rajtolt volna el ez a verseny” – mondta el Kris Meeke vasárnap reggel.

2001 után aztán ő lett az első hazai pályán versenyző pilóta, aki a Brit Rally-t dobogón tudta befejezni. A Citroen Racing versenyzője erős tempóval érkezett a második helyre. Meeke-nek ez volt a harmadik dobogója a szezon folyamán – élete első világbajnoki futamgyőzelmét aratta Argentínában, majd harmadik lett Ausztráliában –, és úgy érezte, mostani teljesítménye élete egyik legjobbja volt. A DS 3 WRC pilótája az összes pénteki szakaszt az első háromban fejezte be, köztük egy részsikert is aratva, összesen pedig tizenhárom legjobb hármas időt futott a tizenkilenc gyorsaságin.

Az eredmény egyben azt is jelentette a Mads Ostberg által a hetedik helyért kapott pontokkal kiegészülve, hogy a Citroen szerezte meg a gyártói világbajnokság második helyét 2015-ben.

„Ez volt az eddigi legerősebb teljesítményem” – nyilatkozta a leintést követően Meeke. „Jobban vezettem, mint amikor Argentínában nyertem az év korábbi részében. Nyilvánvalóan egy kemény verseny volt ez, de egy nagyon jó beállítást hoztunk létre az autón, jó ritmusba kerültünk, és nagyon kényelmesen éreztem magamat.

Megcsináltuk a munkát, amit magunk elé tűztünk ki, és kipipáltuk a rubrikákat a dobogóval és a Citroen gyártói értékelésben elfoglalt második helyével. Ez egyben az első második helyezésem a rali világbajnokságon, és szép dolog éppen ezen a hétvégén megszerezni ezt, húsz évvel Colin McRae híres győzelmét követően. Az ő szelleme mindig is érezhető a Brit Rally-n, köszönhetően a szakaszokon skót zászlóval bíró embereknek. Az első embernek lenni itt tizennégy évet követően, aki dobogón végez, fantasztikus számomra és minden hűséges rajongó számára. Az ő támogatásuk hihetetlen volt ilyen időben, szóval le a kalapot előttük.”

Meeke az első napon közel volt a végső győztes Sebasien Ogier-hez, de azt mondta, sosem volt célja a francia pilótával megküzdeni a Citroen gyártói második helyének fontossága miatt, ráadásul az, hogy csapattársa szombaton hibázott és visszacsúszott, rá is nagyobb nyomást helyezett.

„A saját érzéseimre koncentráltam” – folytatta az észak-ír pilóta. „Mentem egy jó időt a Hafrenen, de az ilyen körülmények között nem teljesen vizes a Hafren, és volt néhány csúszós helyzetünk is. Majdhogynem csúszósabb a szárazon. Annyira konzisztens, hogyha magabiztosnak érzed magad, néhány másodpercet tudsz hozni egy szakaszon belül is.

Nem hinném, hogy komoly fenyegetést jelentettünk volna Seb számára bármikor is, sok volt a tarsolyában. Az viszont szép dolog számomra, hogy másodikként végeztem. Élveztem a versenyt, és ahogyan elmondtam már, kipipáltunk minden rubrikát, megtettük a munkát a Citroennek és begyűjtöttük az első második helyemet.”

„Kicsit túl szerény, erős teljesítményt nyújtott, és senki sem mondhatja, hogy volt még a tarsolyomban – megpróbáltam gyorsan menni!” – vágta rá Ogier, dicsérve Meeke-t. „Az egész hétvégén gyors volt. Néha futottak egy-két jó időt pilóták, aztán egy nagyobb karccal végezték.”

 

Andrew

 

2015. november 22.