Get Adobe Flash player

Hírek: DS 3 WRC - Együtt az új kihívások felé a Citroen és Meeke

 

Együtt az új kihívások felé a Citroen és Meeke

Egy hónappal azután, hogy bejelentette új, 2017-ben kezdődő rali világbajnoki programját, a Citroen Racing azt is megerősítette, hogy a következő három évben Kris Meeke-vel folytatja a munkát. Az észak-ír versenyző fő feladata a Citroen Racing által a 2017-es szabályok szerint megtervezésre kerülő World Rally Car fejlesztési és tesztelési munkája lesz.

A Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team-hez a 2013-as szezon második felében csatlakozó Meeke az utóbbi időszakban megmutatta, hogy azon kevés pilóták egyike, akik a rali világbajnokság domináns versenyzőivel is fel tudják venni a tempót. A 36 esztendős pilóta viszonylag tapasztalatlannak számít – mindössze harminchat rali világbajnoki futamon indult eddig WRC autóval –, futamgyőzelemmel ugyanakkor rendelkezik már, tökéletesen kontrollálta és megnyerte az idei Argentin Rally-t.

A folyamatos fejlődést bemutató Meeke képviseli az első részét annak a tervnek, amit a Citroen Racing a 2017-es visszatérésével kapcsolatban összeállított. A 2018-ig szóló szerződés aláírásával a pilóta és navigátora, Paul Nagle további sikerekre tudnak törni, miközben ambiciózus új kihívásokkal is szembesülnek.

„Különféle opciók voltak elérhetőek számomra, hogy folytassam a karrieremet, de azt választottam, hogy a Citroen Racingnél maradok, hogy elnyerjem az elmúlt két év vagy még annál is több munkájának jutalmát” – nyilatkozta Meeke. „A köszönet egy módja is ez a csapat felé, hogy megmutatták a belém fektetett bizalmat. Nagyon jól ismerjük egymást, ez az összhang pedig alapvető lesz az új autó sikeres fejlesztésében. Nagyon izgatott vagyok mindennel kapcsolatban, ami a következő néhány hónapban vár ránk. Tervezőmérnökként kezdtem a pályafutásomat az autósportban, úgyhogy bár alig várom már, hogy beülhessek a kocsiba, nagy érdeklődéssel fogom nyomon követni a tervezés minden fázisát és az első autó összeszerelését. Nagyon izgatott vagyok az FIA új szabályai miatt is, amit a nagyobb teljesítmény és a látványosabb autók érdekében alkottak! Nyilvánvaló, hogy mindez a munka arrafelé hajt engem, hogy újabb győzelmekért és a világbajnoki címért küzdhessek. A Citroen Racing egy győztes mentalítással rendelkező csapat, tizenöt világbajnoki címet nyertek, köztük nyolcat a rali világbajnokságon. Rendkívüli módon örülök, hogy egy ilyen tekintélyes márka történetében lehetek ennek az új fejezetnek a része.”

„Az új programunk tekintetében minden más felett egy tapasztalt, top szintű, erős műszaki tudással rendelkező pilótát akartuk” – mondta el Yves Matton, a Citroen Racing igazgatója. „Kétségtelen, hogy Kris a legjobb választás, és örülünk, hogy úgy döntött, velünk marad. Nagyon nagy közös része van a történetünknek, két szezon a junior világbajnokságon a 2000-es években, aztán az utóbbi néhány év a DS 3 WRC-vel. Pályafutása legfontosabb része azonban előtte áll még a három szezonnal, hogy fejlessze az autót és olyan sikereket érjen el, mint a Xsara, a C4 és a DS 3 WRC! 2016-ban a tesztprogram lesz a prioritás Kris számára áprilistól, amikor a tervek szerint megkezdődik az új autó kezdeti tesztelése. Mindemellett formában tartja magát a versenyzést illetően azzal, hogy a világbajnokság számos fordulóján fog részt venni. Ennek a privát programnak az első részletei is felfedésre kerülnek hamarosan.”

A „számos” futam a hírek szerint kilenc vagy tíz versenyt jelenthet, melyek sorát a januári Monte-Carlo Rallye nyitja. A Citroen fiatal protezsáltja, Stephane Lefebvre is egy hasonló programot futhat várhatóan, a két versenyző részére pedig a PH Sport szolgáltatja az asszisztenciát.

 

Andrew

 

2015. december 16.