Get Adobe Flash player

Hírek: Ford Fiesta WRC RS WRC - Hogyan tovább M-Sport?

 

Hogyan tovább M-Sport?

Katar idén együttműködött az M-Sporttal. Nasser Al-Attiyah-t a Katalán Rally verseny előtti sajtótájékoztatóján kérdezték erről a kapcsolatról.

„Úgy gondolom, nagyon fontos a csapat támogatása. Ha nem támogatjuk az M-Sportot, lehet, hogy nem találunk mást. Az a terv, amit Thierry-vel végigcsináltunk, nem egyszerű az indulástól kezdve, nagyon sok pénzt beletettünk a csapatba és Thierry-be, de most örülünk vele együtt. Második a bajnokságban, ami fantasztikus a csapatnak és a szponzoroknak is. Boldogok vagyunk azzal, amit Katar tett a támogatásunkkal.

Haladnak a megbeszéléseket a következő évről” – mondta Al-Attiyah előre tekintve. „Nem tudjuk még, ki lesz a pilóta, ez még nem tiszta. Én maradok az autósportban és folytatom. Boldogok vagyunk az M-Sporttal, nagyszerű teljesítményt nyújtott a csapat az idei évben.”

Arra a személyes kérdésre, hogy a rali világbajnokságon képzeli-e el a folytatást, így válaszolt a 41 éves arab: „Természetesen. Szeretném folytatni, de Katartól függ minden. Jövő héten már pontosan fogom tudni.”

Természetesen Thierry Neuville jövője is szóba jött, aki a pilótapiac legkeresettebb tagja jelenleg. „Megpróbáltuk segíteni idén. Tavaly láttuk, hogy képes valamire. Én és Malcolm támogattuk őt, megadtuk az esélyt, és sokat mutatott. De az ő döntése, hogy hová akar menni most, mi pedig nem mondhatjuk, hogy maradnia kell. A versenyzőket jó feltételek között meg kell fizetni. Szeretnék szép jövőt neki, ő egy jó pilóta és egy remek ember.”

Al-Attiyah tehát továbbra is együtt akar működni az M-Sporttal, hiszen tudja, hogy a Fiesta WRC versenyképes. Ő az ideihez hasonlóan öt-hat viadalt teljesítene, a gyári csapatban pedig egy tapasztalt versenyzőt és egy tehetséget látna szívesen. Ha Neuville úgy dönt, távozik, Mads Ostberg vagy az esetlegesen visszatérő Mikko Hirvonen lehet a karmester. Társként Hayden Paddon, illetve Elfyn Evans jöhet számításba, de Wilson korábban elmondta, örülne, ha csapatában tudhatná Robert Kubicát.

Bár Neuville jövője még nem tiszta, az M-Sport vezetője, Malcolm Wilson már legújabb reménységéről Elfyn Evans-ról is szót ejtett a katalán verseny hétvégéjén. „Úgy gondolom, az túl korai lenne, hogy egyből WRC autóba ültessük. Szardínián, amikor az utolsó pillanatban ugrott be Nasser Al-Attiyah helyére és lett hatodik, jó munkát végzett, és nagyon jó munkát végzett a Fiesta R5-tel is idén.

Úgy érzem, Elfyn pályafutásának azon a pontján van, ahol szeretnék megpróbálni utat találni arra, hogy jövőre minden versenyen ott legyen, talán a WRC 2-es bajnokság és néhány WRC autós fellépés kombinációjaként. Ez a célom vele kapcsolatban, de a költségvetés kérdése, hogy ez megvalósul-e vagy nem.”

Evans 2012-ben megnyerte a WRC Akadémiát, ebben az évben pedig a tavalyi nemzetközi Fiesta SportTrophy sorozat győzelmének köszönhetően az M-Sport Dovenby Hallban található bázisán dolgozhatott. A Fiesta RS WRC-ket tesztelte itt és próbálta ki a világbajnoki futamok előtt, ami WRC 2-es részvételével egészült ki.

Wilson szeretné Evans szerepét kiterjeszteni. „Az alapján, amit láttam, megvan benne a potenciál, hogy felnőjön és a győzelmekért harcolhasson. Ha ki tudunk alakítani neki egy programot, a legjobb helye itt van az M-Sportnál. Hihetetlen mennyiségű időt ült a volánnál a próbák és a tesztek során.

Felbecsülhetetlen értékű lenne számára, ha újabb 12 hónapot ülhetne autókban ugyanígy. Ha nem lesz program számára, el tudom képzelni, hogy az apja azt szeretné majd, hogy menjen vissza a műhelyükbe dolgozni.”

 

Andrew

 

2013. október 31.