Get Adobe Flash player

Hírek: Ford Fiesta WRC RS WRC - Fiatalság és tapasztalat az M-Sportnál jövőre

 

Fiatalság és tapasztalat az M-Sportnál jövőre

 

Az M-Sport a fiatalság és a tapasztalat keverékével áll rajthoz a 2014-es rali világbajnokságon, miután a következő szezonban Mikko Hirvonen és Jarmo Lehtinen győztes potenciálját kombinálják Elfyn Evans és Daniel Barritt nyers tehetségével, ambíciójával. A párosok a cumbriai cég Ford Fiesta RS WRC-jével a sorozat összes futamán rajthoz állnak.

A Hirvonen visszatéréséről szóló hír sok rajongó arcára csal mosolyt. A finn a Ford/M-Sport kötelékben kezdte világbajnoki karrierjét 2003-ban, ahol összesen nyolc évet töltött az M-Sport autóinak volánja mögött, és járult hozzá a Ford egymást követő két gyártói világbajnoki címéhez 2006-ban és 2007-ben. Miután tizenöt futamgyőzelméből tizennégyet az M-Sport által jegyzett autókban szerzett, visszatérésével újabb diadalokra számít az alakulat.

A 33 éves versenyző éhes a sikerre. Négy alkalommal végzett a világbajnokság második helyén, a kilencszeres világbajnok Sebastien Loeb egyik legfőbb ellenfele volt, a 2009-es koronát mindössze egy ponttal bukta el.

Miután ő és Lehtinen visszatér ahhoz csapathoz, mellyel a sikereik nagy részét elérték, az alakulat azon van, hogy a Fiesta RS WRC-ből a legtöbbet hozzon ki. Az M-Sporttal történt 2012-es szakítás óta is kedvelt maradt a két finn az M-Sport családjában, hazatérésüket pedig valóságos elragadtatással üdvözölték a csapat tagjai.

A testvér M-Sport Fiesta RS WRC-t a ralisport egyik legígéretesebb feltörekvő tehetsége fogja elfoglalni. Evans-ot kitűnő 2013-as szereplése repítette a rali világbajnokság csúcskategóriájába. A wales-i pilóta mély benyomást keltő sebességet mutatott a WRC 2-ben, de vitathatatlan, hogy a Szardínia Rally-n mutatott teljesítménye jelezte, helye van a világbajnoki mezőnyben.

Egy World Rally Car-os bemutatkozás nem feltétlenül hőstett, de az ismeretlen szakaszok, az új navigátor és a csekélynek mondható két napnyi felkészülés ellenére a meglepetésszerű hatodik helyen végzett a fiatal brit, amivel a World Rally Car debütánsok egy elit táborához csatlakozhatott.

Azzal, hogy együttműködhet az alakulattal, Evans és Barritt megkapja annak a lehetőségét is, hogy csapattársuk tudásából tanulhassanak, miközben egy hosszú kapcsolat perspektívájában finomítják tempójukat és tapasztalatukat.

2005-ben a Ford és az M-Sport létrehozta a „lehetőségek létráját”, melyen keresztül a ralisport legfényesebb ígéretei eljuthatnak a sportág csúcsára. Evans egy csaknem tökéletes példája annak, hogy a rendszer működik.

A fiatal pilóta pályafutása az Ford/M-Sport alakulattal 2007-ben kezdődött, amikor megnyerte a Ford Fiesta SportTrophy-t az Egyesült Királyságban és Írországban is. Ezt követően előrelépett, a Ford Fiesta ST-t a globálisan is sikeres Ford Fiesta R2 követte, majd nem sokkal ezután állandó résztvevője lett a rali világbajnokságnak, ahol 2012-ben megnyerte a WRC Akadémiát, ahol murván és aszfalton is domináns eredményeket mutatott fel. A WRC 2-es kategória felé történt gyors váltás során kiemelkedő teljesítményt mutatott a Ford Fiesta R5 volánja mögött, 2014-ben pedig végigér a létrán, amikor az M-Sport top specifikációjú Fiestájával teljes idényt teljesíthet.

Mikko Hirvonen a következőket mondta el: „Visszatérni a Ford Fiesta RS WRC-hez olyan, mintha hazajönnék. Az elmúlt két év nagyon jó volt nekem és Jarmónak is, ugyanakkor, bár nagyon sok szép emléket őrzünk, nem feltétlenül értük el azt, amit felállítottunk magunknak célul. Az M-Sporthoz történő csatlakozás jó esélyt ad arra, hogy megpróbáljuk újból, egy friss rajt lesz egy olyan autóval, melyről tudjuk, hogy versenyképesek tudunk vele lenni. Motiváltak vagyunk, hogy nyerjünk, és a legjobb helyen vagyunk, hogy ezt megtehessük.

Kétség kívül van néhány verseny, melyekre utazunk. Tudjuk, hogy a Fiesta minden talajfelszínen versenyképes, de Svédország és Finnország két olyan futam, melyet különösképpen élvezek. Ugyanakkor szeretnék olyan pozícióban lenni, hogy a teljes szezon során küzdhessek.”

Elfyn Evans így nyilatkozott: „Abszolút fantasztikus érzés azt tudni, hogy egy World Rally Car-t fogok vezetni jövőre, egy teljes szezonon keresztül! Az elmúlt év a fejlődésé volt, így nagyszerű, hogy a következő lépést is megtehetem a pályafutásomban, nekem és Dan-nek is előrelépés ez a csapat kötelékében. Az a nagyszerű ebben a programban, hogy időt ad nekünk. A teljes csapat mögöttünk áll, hosszútávú tervünk van, hogy végső soron hová szeretnénk eljutni közösen. Ez az első lépés csupán, én pedig rendkívül hálás vagyok Malcolmnak és az M-Sportnak ezért a lehetőségért és hogy hisznek a jövőmben.

Természetesen nincsenek illúzióink, hogy ez egy könnyű év lenne majd. Tanulási szakaszként kell tekintenünk erre. Sok a speciális futam, ahol korábban nem versenyeztem még, a szezon első fele arról fog szólni, hogy minden versenyen célba érjünk és hogy annyi tudást és tapasztalatot gyűjtsünk, amennyit csak lehet. Az, hogy Mikko és Jarmo is a csapat tagja, természetesen egy nagy pozitívum számunkra. Ők tudják, mi kell a győzelemhez ezen a szinten, mi pedig tanulni tudunk tőlük.”

Az M-Sport ügyvezető igazgató, Malcolm Wilson a következőképpen nyilatkozott: „A fiatalság és a tapasztalat egy kombinációját állítottuk fel, hogy támadásba lendüljünk a rali világbajnokság 2014-es szezonjában. Mikko mindig is a csapat egy kedvelt tagja volt. Jól teljesített itt a múltban, és olyan potenciált biztosított nekünk, amivel az évad számos eseményén küzdhettünk a győzelemért. Mindannyian tudjuk, mire képes a Fiesta kormánya mögött, a győzelembe vetett ambíciójából és határozottságából pedig semmit sem vesztett.

Örömmel jelentem be azt is, hogy Elfyn lesz Mikko partnere a testvér M-Sport Fiestában. Nincs kétségem, hogy készen áll a lehetőségre. A szezon folyamán bizonyította, hogy egyaránt erős mentálisan és megvan a sebessége ahhoz, hogy tanulhasson, miközben erős eredményeket ért el. Várom már, hogy láthassam, hogyan fejlődik, és bár nem várjuk tőle, hogy a szezon folyamán a győzelemért küzdjön, tehetsége természetesen szülhet néhány meglepetést. Hosszútávú tervünk van Elfynnek és Dan-nel, ez csak az első lépés a világbajnoki sikerek felé vezető úton.”

 

Andrew

 

2013. december 13.