Get Adobe Flash player

Hírek: Ford Fiesta WRC RS WRC - Hirvonen válaszolt a kritikákra

 

Hirvonen válaszolt a kritikákra

Mikko Hirvonen beszélt frusztrációjáról, hogy miért nem tud a győzelmekért harcolni az idei rali világbajnoki szezonban.

A karrierje során eddig tizenöt rali világbajnoki futamot nyert finn az M-Sporthoz történt visszatérése után mindössze egyszer tudott a dobogóra állni idén a Ford Fiesta WRC-vel. Hirvonen legutóbbi két versenye elég gyengén alakult, az ötödik helyezések nem lehettek a motivációját megkérdőjelező kritikák megfelelő válaszai. Hirvonen azonban azt nyilatkozta a világbajnokság hivatalos honlapjának, a wrc.com-nak, hogy a legjobbját nyújtja.

„Németországban, mint ahogyan Finnországban is, sok helyen elégedett voltam azzal, ahogyan vezetek. Úgy gondolom, közel vagyunk ahhoz, hogy mindent ki tudjunk hozni a kocsiból, amit ki tudunk, de bizonyos okok miatt ezt nem mindig tudom megtenni. Bizonyos területeken, például Finnországban volt néhány szakasz, ahol úgy éreztem, abszolút a határon vagyunk, és ez az, amit tenni kell ebben a pillanatban, hogy a dobogós helyezésekért harcoljunk.”

A csapat vezetője, Malcolm Wilson kifejtette a finn viadalt követően, hogy „nagyon csalódott” volt Hirvonen miatt, majd utalt rá, hogy a pilóta nem élvezi a versenyzést. Ezt a finn visszautasítja.

„Nem mondanám, hogy nem élvezem a vezetést – élvezem és padlógázon megyek az erdőkben, természetesen élvezem, de szeretnék a jobb pozíciókért csatában lenni. Közelebb akarok lenni az élmenőkhöz, de a volkswagenes srácok nagyon frusztrálóvá teszik ezt. Ez a nagy helyzet jelenleg.”

Hirvonen tagadja, hogy a Volkswagenek sebessége változtatna a hozzáállásán a hét végén megrendezésre kerülő Ausztrál Rally-n, azon a versenyen, amit eddig háromszor tudott megnyerni.

„Ugyanolyan eltökélt vagyok, mint valaha, hogy jól teljesítsek Ausztráliában. Megpróbálom a legjobbamat nyújtani az autóval. Ez minden, amit tehetek” – zárta gondolatait.

A versenyzők nyilatkozataiból egyre inkább az derült ki, hogy – az idei fejlesztési tilalmak ellenére – a Volkswagen a rendelkezésére álló költségvetésének is köszönhetően egyre inkább lépéselőnybe kerül, amivel például a szűkös anyagos forrásokkal rendelkező M-Sport nem tudja felvenni a versenyt, emiatt a gyorsasági szakaszokon is egyre nagyobb hátrányba kerül. Az viszont a nagy tapasztalatokkal rendelkező Hirvonen szemszögéből ellenpontként felróható, hogy zöldfülű csapattársa, Elfyn Evans olykor-olykor versenyre tud kelni vele.

 

A jövő

A napokban az internet a finn versenyző visszavonulásáról szóló hírekkel volt tele, emiatt Hirvonen jövője az Ausztrál Rally sajtótájékoztatóján is téma volt.

„Komikus, ahogy a sajtó tálalja ezeket a dolgokat. Tavaly ilyenkor semmit nem tudtam, de senki sem beszélt arról, hogy visszavonulnék, most pedig a visszavonulásomról beszélnek. Személy szerint tudom, mit akarok. Ha az nem lehetséges, akkor várnom kell egy újabb évet.” Amikor rákérdeztek, hogy ez mit jelent pontosan, Hirvonen a következőket mondta: „Spekulálhattok, srácok. Így viccesebb.”

Természetesen ismét előjött az összes világbajnoki futamgyőzelmét Forddal szerző 34 éves versenyző idei fakóbb teljesítménye is, amire azt válaszolta, nincs egy konkrét oka, miért nem tudott több dobogós helyezést szerezni a 2014-es szezonban eddig.

„Mindig több dolog van: részben az én hibáim, részben… egy ok nélküli tűz. Nyilvánvaló, hogy a motiváció megvan, az, hogy nem vagyok a dobogón, hozza a motivációt.”

 

Andrew

 

2014. szeptember 11.