Get Adobe Flash player

Hírek: Ford Fiesta WRC RS WRC - Mikko döntött: visszavonul

 

Mikko döntött: visszavonul

A tizenöt rali világbajnoki futamgyőzelemmel rendelkező Mikko Hirvonen úgy döntött, a jövő héten megrendezésre kerülő Brit Rally-t követően visszavonul. Az M-Sport 34 éves versenyzője azt mondja, több időt szeretne családjával tölteni.

Az első raliversenyén 1998-ban rajthoz álló finn pilóta 2002-ben vett részt először világbajnoki futamon, az azóta teljesített 162 verseny során hatvannyolcszor ért el dobogós helyezést.

„Rengeteg hihetetlen emlékem van az elmúlt tizenhárom szezonról! Megkaptam az esélyt, hogy elérjem a gyerekkori álmomat! Utaztam szerte a nagyvilágban, fantasztikus emberekkel találkoztam és szerettem minden ralit és minden csatát, amit kivételes pilótákkal folytattam. Nyertem versenyeket, vesztettem is, de biztos, hogy nagy mosollyal az arcomon fogok visszanézni ezekre az emlékekre az utolsó napjaimig.

A versenyzői pályafutásom évei során nagyon sokat foglalkoztam magammal. A ralisport képezte az életem nagy részét, a versenynaptár tempója pedig mindig is könyörtelen volt. Minden percét élveztem, és bár még mindig szeretek vezetni, más fontos dolgokra is szeretnék koncentrálni, amik részei az életemnek, mint a feleségem, a gyerekeim és a családom. Ez sok terület, amit még nem fedeztem fel, és meg szeretném adni magamnak az esélyt, hogy megpróbáljak új tapasztalatokat szerezni.

Mint ahogyan mindenki, aki szereti az autósportot, nem csak a ralisport rajongója vagyok! Mindig is szerettem az egyik szememet a versenyzés más ágain tartani. Amennyiben lehetőséget kapnék a közeljövőben egy új kihívásra, minden örömön túlmutatna. Ahogyan az idő halad, szeretnék egy kicsit lassítani és időt szakítani azokra a lehetőségekre, amik rendelkezésemre állnak.

Meg szeretném köszönni mindenkinek, akik nélkül életem legnagyobb kalandja el sem kezdődhetett volna. A családomnak, a barátaimnak, navigátoromnak, Jarmónak, a támogatóimnak, a csapatoknak, akiknél a szezonok során versenyezhettem, köszönöm a munkájukat, rendületlen elkötelezettségüket és szenvedélyüket. És természetesen a rajongóimnak is, akik velem voltak a jó időszakokban és a rossz időszakokban is, akik feltétlen támogatást és biztatást adtak. Nagy köszönet mindenkinek.”

Ha Mikkónak választania kéne…

… egy ralit:

„Ez nagyon nehéz! Nagyon sok jó rali volt, rengeteg nagyszerű csata! Azt tudnám mondani őszintén, hogy szerettem az összeset. Tényleg nem tudok egyet kiválasztani, azt viszont mondhatom, hogy néhányuk különösen fontos volt. Az első világbajnoki futamgyőzelmünk a 2006-os Ausztrál Rally-n nagyon különleges pillanat volt. A Wales Rally GB-n aratott győzelmünk 2007-ben szintén nagyon különleges. Emlékszem a pódiumra, amin Marcus Grönholmmal és Sebestien Loebbel osztoztam. Kronológiailag az utolsó a top hármamban, de az elsőszámú a szívemben a Finn Rally győzelem, hazai pályán a családommal és a barátaimmal. Az egy páratlan emlék.”

… egy csatát:

„Azt a sok csatát mondanám, amim egyetlen versenyzővel volt: Sebastien Loebbel! A legnagyszerűbb küzdelmek voltak, ezeket szerettem a legjobban, akkor is, ha nyertem, akkor is, ha vesztettem. Fantasztikus volt! Seb egy rivális volt és egy csapattárs, akit nagyon tiszteltem és tisztelek még mindig, és úgy gondolom, az érzés kölcsönös.”

… egy versenyautót:

„A Ford Focus-t mondanám. Ez az az autó, amivel a legtöbb versenyt teljesítettem és amivel a legnagyobb sikereimet arattam.”

… egy évet:

„Ismét csak nem hinném, hogy tudnék egyetlent is választani. Néhányuk fantasztikus volt, másikak nehezek, de ez a versenyzés szerves része. Mindegyiket szerettem, és nem bántam meg ennek a tizenhárom évnek a szenvedélyét, örömét és boldogságát.”

… csupán egy szót, ami Jarmóról szól:

„Kiváltság, mivel kiváltság volt Jarmóval dolgozni. Jarmo nélkül ez az egész nem jöhetett volna létre. A helsinki reptéren találkoztunk először 2001-ben, mikor Olaszországba repültünk, hogy első versenyünket teljesítsük együtt. Ez volt a kezdete egy nagyszerű barátságnak. Ez a tizenhárom év tele volt nevetéssel, kalanddal, győzelmekkel, vereségekkel és szenvedéllyel, együtt tapasztaltunk meg mindent. És tudom, ennek nincs még vége! További tapasztalatokban fogunk osztozni, mivel van még néhány nagyszerű oldal az itinerfüzetünkben, amit meg kell írni!”

 

Andrew

 

2014. november 6.