Get Adobe Flash player

Hírek: Ford Fiesta WRC RS WRC - Evans és Tanak az M-Sportnál jövőre

 

Evans és Tanak az M-Sportnál jövőre

Az M-Sport bejelentette, a következő évben Ott Tanak lesz Elfyn Evans partnere a csapatnál, akik egy fiatal, de izgalmas felállását fognak képezni a rali világbajnokságon. A sorozat két tehetséges, de futamgyőzelemmel még nem rendelkező pilótája motiválóan hat az M-Sportra, a csapat pedig reméli, a gondviselésükbe vett versenyzők le tudják tenni névjegyüket a Ford Fiesta RS WRC-k volánja mögött.

Evans a bajnokság egyik leglenyűgözőbben kontrollált World Rally Car-os bemutatkozását teljesítette, így a csapat wales-i pilótával történő folytatása hosszú ideje ismert volt már. A brit Daniel Barritt navigálásával szereplő Evans Mexikóban és Németországban karrierje legjobb eredményeit érte el idén a negyedik helyezésekkel, utóbbi viadalon szakaszgyőzelmet is tudott aratni, ami ráadásul Power Stage siker volt. Az egyévnyi WRC-s tapasztalatának birtokában a képességeinek további csiszolását várja el a csapat Evans-tól, akik a 26. életévét a következő szezon legelején betöltő versenyzőtől a sebessége és teljesítménye javulását is remélik mind a tizenhárom futamon.

Mikko Hirvonen visszavonulását követően mind a média, mind a rajongók számára Ott Tanak volt az M-Sport megüresedett ülésének legfőbb várományosa. Az egy dobogós helyezéssel is büszkélkedő észt bizonyította tempóját és a csapattal is jó kapcsolatot épített ki a múltban, akiknek színeiben 2012-ben egy évadot le is húzott a Fiesta RS WRC-vel. A világbajnokság szakaszaira idén a Fiesta RS WRC-vel visszatérve Svédországban, Portugáliában és Nagy-Britanniában szerepelt a brit alakulatnál Raigo Molderrel, míg más futamokon Fiesta R5-össel indult a WRC 2-es bajnokság keretében. A 27 éves Tanak egy év távollétet követően bebizonyította, tudása nem kopott meg, a sebességgel érettség is párosul már, és gyorsasági szakaszokat nyert. Svédországban az ötödik helyen végzett, a Portugál Rally-n a második helyen is állt a futam első napjának során, a brit futamon pedig a hetedik pozícióban intették le.

A Fiesta RS WRC továbbfejlesztése a 2014-es év közepén kezdődött meg az M-Sportnál, a tesztcsapat az átfogó tesztelésnek még ebben az évben nekilát. A kocsi a fejlesztéseket az évad során fogja megkapni.

Elfyn Evans:

„Nagyon várom már következő évet. Nagyszerű volt az első szezonunk, nagyon sok tudást és tapasztalatot szedtünk össze a versenyeken. Sok és kemény munka lesz jövőre – analizálni mindazon adatokat, amiket a futamokon gyűjtöttünk –, de bizakodó vagyok, hogy folytatni tudjuk a fejlődésünket és javítani tudjuk a sebességünket, valamint a teljesítményüket minden egyes futamon.

Várjuk, hogy együttműködhessünk Ott-tal és Raigóval. Dolgoztunk már együtt néhány versenyen idén, és jól kijöttünk egymással. Jól illeszkednek mindketten a csapat dinamikájába, biztos vagyok benne, hogy együtt tudunk működni, miközben a saját céljaink elérésére törekszünk.

Végül nagy köszönetet szeretnék mondani Malcolmnak és a csapatnak a további támogatásukért és bizalmukért. A lehető legjobb helyen vagyok a fejlődéshez, semmi sem lett volna lehetséges eddig a csapat bármelyik tagja nélkül sem.”

Ott Tanak:

„Nagyon boldog vagyok, hogy újabb esélyt kaptam. Tudom, hogy egy nagy kihívás és nagy felelősség lesz ez, de készen állok rá, nagyon várom már az előttünk álló szezont.

Arra lesz szükségünk az első néhány versenyen, hogy megtaláljuk a tempónkat, de már régóta dolgozom az M-Sporttal, sokat teljesítettem már a Fiesta RS WRC-vel, úgyhogy remélem, nem tart sokáig felvenni a sebességet. A legtöbb versenyről vannak tapasztalataink, úgy gondolom, van néhány futam, ahol nagyon jól fogunk tudni szerepelni.

Kétségtelen, hogy fejlődtem pilótaként, és meg szeretném köszönni Malcolmnak, hogy megkaptam ezt a második esélyt. Nagyon keményen dolgoztunk idén, úgy gondolom, bizonyítottuk, hogy megvan bennünk a potenciál, ez azonban nem lett volna lehetséges Malcolm és az M-Sport nélkül, amiért rendkívül hálás vagyok.

Lenyűgözött az a támogatás, amit az utóbbi években kaptunk. Nagyon sokan vannak, akik velünk maradtak ezen a hosszú úton. El vagyok ragadtatva, igazán hálás vagyok a bizalmukért.”

 

Malcolm Wilson:

„Azt hiszem, el kell mondani, a legizgalmasabb pilótapárossal fogunk nekikezdeni a rali világbajnokság jövő évének. Nem kétséges Elfyn és Ott potenciálja, alig várom, hogy láthassam, mire tudnak menni.

Mindkét pilótának van már egy teljes szezonnyi World Rally Car-os tapasztalata, a teljes csapat motivált, mivel megvan a lehetősége az áttörést jelentő teljesítményeknek. Teljes mértékben hiszek abban, hogy mindkét pilótánk képes számos versenyen a dobogóért harcolni, mindannyian várjuk már a ralisport izgalmasnak ígérkező következő évét.

Kinéz néhány érdekes fejlesztésünk a Fiesta RS WRC-hez, ezeket a szezon előrehaladtával tervezzük beépíteni. A csapat nagy lelkesedéssel fogadta az Elfynnel és Ott-tal kötött szerződést, alig várjuk mindannyian, hogy beváltsuk a potenciáljukat jövőre.”

 

Andrew

 

2014. november 21.