Get Adobe Flash player

Hírek: Ford Fiesta WRC RS WRC - Felemás mérleg az M-Sportnál

 

Felemás mérleg az M-Sportnál

 

Az M-Sport pilótái meglehetősen tapasztalatlanul vágtak neki az Ausztrál Rally-nak, Elfyn Evans és Ott Tanak egyszer versenyzett csupán a déli féltekén, utóbbi ráadásul nem is World Rally Car-ral, hanem egy R5-ös masinával. A csapat a futam előtt a Fiesta WRC utóbbi időben murván mutatott potenciáljában bízott.

Tanak aztán hatodikként zárta a viadalt, ami nem az az eredmény volt, amit ő tervezett. Az M-Sport vezetője Malcolm Wilson azonban ennek ellenére pozitívan értékelte az észt versenyző teljesítményét. Tanaknak ez volt csupán a második látogatása a kenguruk földjén, és most először versenyzett WRC-vel Ausztráliában. Tapasztalatlansága ellenére tízszer is legjobb hatos szakaszidőt futott, egyszer ráadásul második, háromszor pedig harmadik legjobbnak bizonyult a szakaszokon. A pilóta végül fél perccel végzett a hyundai-os Thierry Neuville és Dani Sordo előtt.

„Egy nagyon kemény verseny volt ez. Ez volt az első tapasztalatom ezeken a szakaszokon World Rally Car-ral, úgyhogy fel kellett fedezni sok mindent” – értékelt Tanak. „Sokat változtattunk az itineren, és jó volt látni, hogy elég jó volt a sebesség ahhoz, hogy versenyképes szakaszidőket fussunk. Azzal a tapasztalattal, ami nekünk van, nehéz volt követni a top legénységeket, sokat tanultunk azonban, és biztos vagyok benne, hogy a legmagasabb szinten tudunk itt versengeni a jövőben.”

Főnöke elégedett azzal, hogy Tanak zsinórban negyedszer is a pontszerzők között végzett, a szezon tízedik versenyén pedig immár hatodszorra gyűjtött egységeket. „Bíztató teljesítményt láthattunk Ott-tól ezen a hétvégén” – mondta el Wilson. „Figyelembe véve azt, hogy sosem vezetett ezeken a szakaszokon World Rally Car-ral, az idők, amiket fel tudott mutatni, tisztán megmutatták, hogy megvan benne a potenciál.”

Evans csalódást keltő teljesítménye

A brit különítmény másik pilótája, Evans a csalódást keltő kilencedik helyen futott célba. A wales-i pilóta elmondta, meg kell fejtenie, miért alakult rosszul a verseny, hogy biztos lehessen benne, nem fordul elő ilyen hétvége többet. Evans a pénteki negyedik szakaszon egy percet vesztett, amikor nekicsúszott a partoldalnak és defektet kapott, és ezt követően sem tudott magabiztosan autózni. A verseny céljába négy és fél perc hátránnyal futott be, a nyolcadik helyezett Dani Sordótól több mint két perc, Tanaktól pedig majdnem három volt a lemaradása.

„Egy nagyon kemény verseny volt ez számunkra” – mondta el a pilóta. „Sikerült néhány kisebb támadást intéznünk a hétvége folyamán, de nem voltunk még ott, ahol lenni akartunk. Fontos, hogy visszatérjünk az irodába most és megfejtsük, mi alakult rosszul, hogy biztosítsuk, ne fordulhasson elő ilyen versenyünk hosszú időn keresztül! A gondolataim teljes egészében Korzikán járnak már, ahol remélem, hogy fel tudjuk építeni újból a magabiztosságunkat és el tudjuk kezdeni megmutatni azt a sebességet, amit tudunk, hogy képesek vagyunk rá” – tette hozzá Evans.

Wilson is megerősítette, ki kell elemeznie a csapatnak, miért küszködött annyira Evans a coffs harbouri viadal mindhárom napján. „Nyilvánvaló, ez az a verseny, amit el akar felejteni Elfyn, de meg kell értenünk, miért nem tudott olyan szinten teljesíteni, amit tudunk, hogy képes rá. Amikor visszatérünk az Egyesült Királyságba, ki kell elemeznünk minden adatot, és tudom, hogy Korzikára fókuszál már” – mondta el az alakulat első embere.

 

Marad a felállás

Wilson megerősítette, Evans a csalódást keltő ausztrál eredményt követően is ott lesz a csapat színeiben az idény további futamain. Mindezt azt követően mondta az M-Sport csapattulajdonosa, hogy a szervizparkban felélénkültek a szóbeszédek, hogy valaki más ülhet bele a Ford Fiesta WRC-be, hogy a csapat megküzdhessen a gyártói bajnokság második helyéért.

„Azt mondtam neki, ne foglalkozzon az olyan hülyeségekkel, amik arról szólnak, hogy ejtve lesz” – nyilatkozta Wilson. „Nem lesz. Garantálhatom, hogy beülhet a kocsiba a szezon utolsó három versenyén is, ugyanakkor látnunk kell változásokat. Jó volt az a munka, amit Ott végzett itt, úgyhogy láthattuk, mire is képes az autó.”

Evans a világbajnoki pontversenyben két ponttal előzi meg Tanakot, a hetedik helyet foglalja el, az argentin viadal, az első dobogós helyezése óta azonban huszonkét pontot gyűjtött mindössze hat futamon, míg észt csapattársa negyvenkilencet.

 

Andrew

 

2015. szeptember 23.