Get Adobe Flash player

Hírek: Ford Fiesta WRC RS WRC - Csalódást keltő hétvége az M-Sportnál

 

Csalódást keltő hétvége az M-Sportnál

Az M-Sport egy olyan hétvégén van túl a Katalán Rally-t követően, amit szeretne gyorsan elfelejteni, hiszen a rali világbajnokság 2015-ös idényének utolsó előtti fordulóján egyik autójuk sem tudott a legjobb tízben végezni.

Elfyn Evans és Ott Tanak is kiállni kényszerült a viadal második napján. Tanak Ford Fiesta WRC-jének egyik kerekét szakította ki, Evans pedig olyan helyre csúszott ki, ahonnan nem tudott visszajönni. Különösen az észt versenyző bánhatta a hibát, mivel az első, murvás napon erős tempót mutatva, a legtöbb szakaszgyőzelmet begyűjtve a harmadik helyet tudta megkaparintani, amit az aszfaltra fordulva tartani is tudott egészen a balesetéig.

„Egy nagy csalódás volt ez az egész csapat számára szombaton, mivel valóban megvolt a tempónk, hogy a pódiumért küzdjünk ezen a hétvégén” – kezdte értékelését Tanak. „Végül is csak egy rossz itinerinformáció volt ez, és mikor nincsen tapasztalatod ezekről a szakaszokról, az mindig egy kockázat.

De még így is nagyon sok a pozitívum, amit magunkkal tudunk vinni erről a versenyről. A murvás sebességünk erős volt, de az aszfaltos tempónkkal elégedettebb voltam tulajdonképpen. Úgy érzem, mintha kezdenénk újjáépíteni az önbizalmunkat ezen a felületen, és minél több kilométert teszünk meg, annál több magabiztosságot gyűjtünk” – mondta el Tanak, aki vasárnap, immár nyomás nélkül a negyedik leggyorsabb pilóta tudott lenni a mezőnyben.

Evans pályafutásának legjobb eredménye, a Tour de Corse-on begyűjtött második hely után Spanyolországban visszacsöppent a zord valóságba, de a Katalán Rally leintését követően inkább előrenézett az idényzáróra, a számára hazai pályán futó Brit Rally-ra.

„Egy csalódást keltő hétvége volt ez a csapat számára, főként a korzikai magasságok után. Sokkal többet akartunk tenni, de sajnos nem ez lett a helyzet – a részemről történt túlságosan ambiciózus levágás véget vetett egy szilárd eredménynek” – mondta el a wales-i pilóta, aki a hatodik helytől tizenöt másodpercre lemaradva a kilencedik pozícióban autózott, amikor kicsúszott. „Úgy gondolom, megvan a tempó aszfalton, a hibázásom miatt azonban nem tudtuk ezt megmutatni ezen a hétvégén. Murván is tettünk egy lépést előre, ami pozitív a Brit Rally előtt. Van még elvégezendő munka, és a következő két hétben bele is tesszük ezeket az órákat, mivel eltökéltek vagyunk, hogy hazai pályán egy erős eredménnyel zárjuk a szezont.”

Az M-Sportnak a Katalán Rally előtt még volt esélye a gyártói világbajnokság második helyére is, a két hibával azonban jócskán megcsappant ez, a záróforduló előtt harminchárom pontnyi távolságra kerültek a Citroentől, huszonkilencre a Hyundai-tól. Egy hétvégén maximum negyvenhárom egység szerezhető. Malcolm Wilson alakulata egy dolognak örülhet, hogy a 2012-es Monte-Carlo Rallye óta tartó sorozatuk nem szakadt meg, immár a 196. versenyt zárták úgy sorozatban, hogy gyártói pontot szereztek.

 

Andrew

 

2015. október 31.