Get Adobe Flash player

Hírek: Ford Fiesta WRC RS WRC - Tanak nem biztos a jövőjében

 

Tanak nem biztos a jövőjében

Ott Tanak elismerte, kétséges a rali világbajnoki jövője, ugyanakkor nem hiszi, hogy többet tudott volna tenni a kívülállók meggyőzésére, hogy érdemes egy ülésre a következő évben is.

Az M-Sport világbajnoki csapatának versenyzője vegyes eredményeket produkált a szezon során, a pontversenyben egy futammal a vége előtt a tízedik pozíciót foglalja el. Legjobb eredményét Lengyelországban érte el, ahol harmadik lett, a legutóbbi, Katalóniában tartott viadal azonban csalódással végződött számára, mivel összetörte Ford Fiesta WRC-jét. Pedig jól alakult a spanyol viadal, az első napi murvás szakaszokat harmadikként zárta.

Az észt pilóta számára ebben az idényben már csak a Brit Rally van hátra, ő azonban még mindig a jövő évi programjának a véglegesítésére vár. „Semmit sem tudok 2016-ről” – nyilatkozta Tanak a wrc.com-nak. „Még Wales van, ahol menni fogunk, és meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt ott. Aztán meglátjuk, hogy kapunk-e ülést a jövő évre vagy sem.”

Az M-Sport egyelőre nem nyilatkozik arról, hogy kik fogják vezetni 2016-ban a Fiesta WRC-ket. Névadó szponzor hiányában a csapat egyik opciója, hogy megtartja Tanakot és Elfyn Evans-ot, de ha sikerülne valamilyen formában további kereskedelmi bevételre szert tenniük, lehetővé válna számukra, hogy olyan pilótát alkalmazzanak, aki erősebb eredményekkel rendelkezik.

Tanak filozofikusan nyilatkozik jelenlegi helyzetéről, annak ellenére, hogy tizennyolc pontos hátrányban van csapattársához képest, és négy versenyen sem szerzett pontot idén, nem gondolja, hogy többet tudott volna tenni az M-Sport jövő évvel kapcsolatos döntését illetően. „Bármi is jön, tudjuk, hogy a legjobbunkat nyújtottuk. A legjobbunk az, ahol vagyunk. Ez a helyünk jelenleg.”

A 2015-ös volt Tanak második idénye Malcolm Wilson alakulatával. Először három évvel ezelőtt dolgozott náluk, melynek végén, néhány kiábrándító eredménnyel zárult futam után nem kínált lehetőséget a csapat a folytatásra.

Wilson megszólalt

Az M-Sport két pilótája a jövőjéért fog hajtani a 2015-ös világbajnokság utolsó, Wales-ben megrendezésre kerülő fordulóján, miután Wilson is megerősítette, Tanak és Evans karrierjének a sorsa is kétséges.

„Nem garantálok semmit sem. Elmondtam mindkettejüknek, hogy a következő verseny után fogunk a jövőjükről beszélni a csapatnál. Van lehetősége, hogy más versenyzők érkezzenek a piacra, nekem pedig nem lenne értelme aláírni bárkivel is, mielőtt arra szükség lenne” – szögezte le az Autosport magazinnak a szakvezető.

„Igen, ez a kemény valóság, de igen” – mondta Wilson arra a kérdésre, hogy két jelenlegi pilótája a jövőjéért fog autózni a Deeside központú viadalon.

„Nyomás alatt vagyok nem tudom, mióta, úgyhogy nem adhat már további nyomást” – vélekedett Evans. „Tudom, hogy az autóval kapcsolatos magabiztosság terén tettünk egy lépést Spanyolországban, de még mindig nem elég jó a kombináció murván – világos, hogy az autó képes rá, most pedig nekünk kell ezt megtennünk.

Két napot tesztelünk a brit verseny előtt, meg kell találnom azt a magabiztosságot, van néhány dolog, amit meg kell próbálnunk. Itt akarok maradni, ez természetes. Úgy érzem, sok olyan pillanatot mutattam, hogy mire vagyok képes, és ha egyszer összeállnak, az nagyon-nagyon jó lesz.”

„Voltam már néhány alkalommal Nagy-Britanniában World Rally Car-ral, és szeretem ezt a gyors versenyt” – mondta el Tanak. „Jó a sebességünk murván, úgyhogy oda kell mennünk, és tenni a dolgunkat. Nem látom semmilyen okát, hogy miért ne tudnánk a dobogóért csatázni.”

Wilson hozzátette, versenyzőinek a hullámzó teljesítménye okozza a legfőbb fejfájást számára. „Meg kell találniuk a módját, hogy mélyre ássanak és kiutat találjanak a nehéz időszakokból” – vélekedett Wilson. „Volt elég lehetőségük, de nem tudom, hogy meg tudják tanulni ezt és tovább tudnak lépni. Meg kell találniuk a módját, hogy minden ostobaságot az agyuk mélyére tegyenek, aztán nekiálljanak és végezzék a feladatukat.”

A Brit Rally felkészülési tesztjét rögtön a katalán verseny utáni héten tartotta az M-Sport, mely Tanak számára nem alakult jól, felborult autójával. Az M-Sport a greystoke-i erdőben található privát pályáján csütörtöktől fogva bonyolította a tesztet, azon a napon az utolsó futás alkalmával saras körülmények között történt a baleset. A csapat közleménye szerint a Fiestán mindössze kozmetikai sérülések keletkeztek, Tanak a következő napon folytathatta a munkát.

 

Andrew

 

2015. november 3.