Get Adobe Flash player

Hírek: Ford Fiesta WRC RS WRC - Reménykedő, de bizonytalan M-Sport pilóták

 

Reménykedő, de bizonytalan M-Sport pilóták

Elfyn Evans úgy véli, eleget tett a rali világbajnokság 2015-ös szezonjában azért, hogy megtartsa ülését az M-Sportnál a következő évre is.

A wales-i pilóta, aki hatodikként végzett a sorozat utolsó fordulóján, a Brit Rally-n, ugyan elismerte, hogy az év első felében jobb teljesítményt nyújtott, mint később, a hazai pályán mutatott tempója azonban bizakodással tölti el.

„Egy nagy előrelépést tettünk ezen a hétvégén, úgyhogy megvan a potenciál. Sokat tanultunk ennek az évnek a során, és sajnálatos lenne, ha nem tudnánk a tanultakat a jövő évben felhasználni. Úgy gondolom, eleget tettem” – idézte Evans szavait a wrc.com.

A WRC Academy 2012-es győztese az idén megszerzett pontjainak csaknem felét a sorozat első négy fordulóján gyűjtötte a korábbi specifikációjú Ford Fiesta WRC-vel, ezzel negyedik helyen állt a pontversenyben. Jóllehet a májusi portugál versenyen bemutatott 2015-ös kocsival érte el pályafutása eddigi legjobb eredményét, második lett a Tour de Corse-on, ugyanakkor folyamatosan küszködött az újdonsággal.

„Nem az volt ez, amit szerettünk volna ettől az évtől” – ismerte el. Nagyon-nagyon jól mentek a dolgok, amíg nem lett meg az új autónk, és nyilvánvalóan voltak dolgok, melyek miatt nem igazán váltam eggyé a kocsival ismét. Egészen eddig eltartott, hogy százszázalékosan kényelmesen érezzem magam murván újból.”

Evans-ot az első napon begyűjtött defekt akadályozta meg egy potenciális negyedik hely megszerzésében a Brit Rally-n. „Úgy gondolom, egy elég erős eredmény volt ez, a defekt viszont sajnálatos volt pénteken, máskülönben egy kényelmes negyedik hely lehetett volna. Mindannyian tudjuk azonban, hogy a ralisport a ’ha’-k és a ’de’-k játéka, nagyon sok ember mondhatja ezt tehát.”

Tanak kevésbé magabiztos

Könnyebben barátkozott meg az M-Sport újdonságával, a 2015-ös fejlesztésű Ford Fiesta WRC-vel Evans csapattársa, Ott Tanak. Az észt pilóta, aki két év távollét után csatlakozott ismét Malcolm Wilson alakulatához, bizonytalan ugyanakkor a jövőjét illetően.

Tanak számára a Lengyel Rally jelentette a csúcspontot, pályafutása eddigi legjobb eredményét beállítva a dobogó alsó fokán végzett ott, Wales-ben pedig úton volt a negyedik hely felé, amikor az utolsó napon eltalált egy követ, ami a kieséséhez vezetett.

„Nem tudom, mi fog történni 2016-ban, és azt sem tudom, hogy eleget tettem-e ebben az évben” – kezdte a pilóta. „Személy szerint úgy gondolom, egy nagyon jó tanulószezon volt ez. Néhányszor nagyon ígéretes sebességet mutattam Portugália óta, és többé-kevésbé a Volkswagenek mögött voltam minden murvás versenyen.

Versenyképesek voltunk murván, az utolsó alkalommal Spanyolországban aszfalton is jó sebességet mutattunk, úgyhogy kétségtelen, hogy a jó irányba mentünk. Oké, helyenként nehéz volt a tanulási folyamat, de az első évben ez a helyzet mindig” – tette hozzá Tanak.

Wilson még nem hozta meg a döntést a 2016-os pilótafelállásáról, azt azonban megerősítette, hogy Evans és Tanak, illetve „néhány más” pilóta szerződtetése is lehetséges.

 

Andrew

 

2015. november 19.