Get Adobe Flash player

Hírek: Ford Fiesta WRC RS WRC - Ostberggel és Camillivel támad az M-Sport 2016-ban

 

Ostberggel és Camillivel támad az M-Sport 2016-ban

Az M-Sport World Rally Team a bizonyított sebesség és a nyers tehetség keverékével áll ki a küzdőtérre, miután Mads Ostberg és Eric Camilli fogja hajtani az Ecoboost motoros Ford Fiesta RS WRC-ket a 2016-os rali világbajnokságon.

A laza talajú viadalokon dobogóra képes versenyzőnek, azaz Ostberg konstans sebességének a segítségével a csapat dobogós helyezésekben és potenciális győzelmekben bízik a szezon folyamán. Egy diadallal és tizennégy dobogós helyezéssel a neve mellett Ostberg bizonyított már, aki 2011-ben, amikor is először ült a Fiesta RS WRC volánja mögé, áttörő teljesítményt mutatott. Az idei egyéni bajnokságban a negyedik helyet bebiztosító 28 esztendős norvég pilóta semmit sem vesztett sebességéből azóta sem, a csapatnak pedig meggyőződése, hogy a győzelmek elérhető közelségben vannak. Miután számos versenyt céloztak meg, ahol Ostberg képes lehet a győzelemért harcolni, az M-Sport nagy reményeket fűz ahhoz, hogy a kék ovál visszatér a dobogó legfelső fokára.

A cumbriai alakulat meglepetés igazolása, Camilli megkapja a lehetőséget a rali világbajnokság csúcsküzdelmeiben azzal, hogy egy top specifikációjú Fiesta RS WRC volánja mögött versenyezhet. A francia pilóta egy Ford Fiesta R5-öst vezetett a WRC 2-es kategória idei küzdelmeiben, természetes adottságaival és tehetségével lenyűgöző teljesítményt nyújtott azonnal. Ugyan tíz világbajnoki futamon állt csak rajthoz eddig, az M-Sport azonban híres arról, hogy új tehetségeket támogat, Camilli potenciáljától pedig nagyon motiváltak. Szerény tapasztalatai ellenére a csapat úgy véli, hogy az Ostberggel hasonló korú pilótában megvan minden, hogy a jövő világbajnoka legyen, céljuk pedig az, hogy ápolják ezt a tehetséget 2016-ban és utána is.

Mads Ostberg: „Nagyon várom az előttünk álló szezont, és megtiszteltetés, hogy örömmel fogad vissza az M-Sport csapata. Pályafutásom nagy részét a Ford Fiesta RS WRC alakította, jó érzés visszatérni egy olyan csapathoz, ahol sok sikert értem el a múltban.

A laza talajú versenyek a kedvenceim, azt pedig láthattuk idén, hogy az új Fiesta nagyon versenyképes a murván. Az elsődleges célom, hogy felvegyem a sebességet és erős eredményekért hajtsak. Svédország nyilvánvalóan egy valódi csúcspont számomra – és egy olyan, amit megcélzok –, de úgy gondolom, nagyon versenyképesek tudunk lenni sok olyan versenyen is, ami az után következik.

Az elmúlt két évben változtattam a vezetési stílusomon, úgyhogy érdekes lesz látni, hogy hogyan működik ez a Fiestával és hogy vissza kell-e térni a korábbi stílusomhoz. Nehéz megmondani, hogy milyen gyorsan tudunk alkalmazkodni, ugyanakkor úgy emlékszem, elég könnyű a Fiestát vezetni. Jó beállításaink és jó sebességünk volt mindig, úgyhogy nem szabadna túl nagy drámának lennie.

Úgy érzem ugyanakkor, hogy a vezetésem sokat fejlődött mostanában, a terv pedig az, hogy folytassuk ezt a fejlődést a következő évben is. Újabb javulást szeretnék a sebesség tekintetében, dobogóért küzdeni többször is, és úgy vélem a győzelmek is lehetségesek. Gyorsabb akarok lenni, és úgy gondolom, ez anélkül lehetséges, hogy feláldoznánk a következetességet.

Egy top csapattal történő újabb szezon volt a célunk a jövő évre, így szeretnék köszönetet mondani Malcolmnak és a csapatnak, hogy továbbra is hisznek bennem. Alig várom már, hogy visszaülhessek a Fiesta kormánya mögé, és ha minden a tervek szerint alakul, egy nagyszerű év lehet ez számunkra.”

Eric Camilli: „Egy bámulatos lehetőség ez számomra, és rendkívül büszke vagyok arra, hogy csatlakozhatok az M-Sport csapatához 2016-ban. Alig várom, hogy elrajtoljunk. Ezen a héten lesz az első tesztünk, és nagyon várom, hogy megismerjem a csapatot és az autót.

Csak néhány rali világbajnoki futamon vettem eddig részt, úgyhogy elismerem, különösen szerencsés vagyok, hogy megkaptam ezt a lehetőséget. Malcolm nagy részt vesz ki a rali világbajnokságból, úgyhogy a magabiztossága és a belém fektetett bizalma sokat jelent, ez nagyon különleges dolog.

A következő szezonra az a prioritás, hogy felfedezzük azt a szintet, ami a World Rally Car-ral történő versenyzéshez kell és hogy megtanuljuk a Ford Fiesta RS WRC-t. Tudom, hogy gyors lesz – gyorsabb, mint bármi más, amit eddig vezettem –, úgyhogy lépésről lépésre kell vennem mindent és keményen dolgozni, hogy minden vonatkozásban fejlődjünk, ami ahhoz kell, hogy világszínvonalú versenyző legyek.

A legjobb munkát akarom nyújtani, amit tudok, de tudom, hogy a kezdetekben nem helyezhetek túl nagy nyomást magamra. Nagyon motivált vagyok, de tudom, hogy minden versenyzőnek el kell kezdenie valahol, nekem pedig szükségem lesz időre, hogy versenyképes legyek a legmagasabb szinten is.

Ez valóban egy fantasztikus lehetőség, és hatalmas köszönetet szeretnék mondani Malcolmnak és az M-Sport teljes csapatának. Barátságos volt mindenki, én pedig büszkévé szeretném őket tenni, hogy gyári versenyzőként fejleszthetem a tudásomat.”

Malcolm Wilson: Úgy gondolom, hogy Mads-szel és Eric-kel egy nagyon erős csapatot képezve lépünk be 2016-ba. Mads bizonyítottan egy dobogóra való versenyző és az egyik legkövetkezetesebben gyors pilóta a bajnokságban. Ami Eric-et illeti, őszintén szólva nem emlékszem, mikor történt utoljára, hogy ennyire izgatott voltam egy új pilóta miatt.

Tudjuk, hogy mire képes Mads, és hiszem, hogy megvan a képessége arra, hogy jövőre visszavigye az M-Sportot és a Fordot a dobogó legmagasabb fokára. Számos olyan verseny van, melyen a győzelemért küzdhet, és ennek is kell lennie a célunknak az előttünk álló szezonban.

Eric rali világbajnoki tapasztalata korlátozott, de őszintén hiszem, hogy mindene megvan ahhoz, ami a jövő világbajnokává teheti. Bizonyította már, hogy milyen gyorsan tud az új autókhoz és az új versenyekhez alkalmazkodni, és úgy vélem, gyors lesz a fejlődése.

Nagy gondot fordítottunk arra, hogy mely versenyzőkkel írjunk alá, és azt gondolom, egy nagyon izgalmas szezon áll előttünk. A csapat motiváltabb, mint valaha, és alig várjuk már mindannyian, hogy felfedezzük, milyen sikereket tudnak szállítani az újonnan aláírtjaink.”

 

Andrew

 

2015. november 30.