Get Adobe Flash player

Hírek: Michelin - Új Michelin abroncs esőre

 

Új Michelin abroncs esőre

Az augusztus második felében megrendezésre kerülő Deutschland Rallye-n új gumit mutat be a Michelin – feltéve ha az égiek is úgy akarják, mivel a német verseny helyszínén megjósolhatatlanok az időjárási körülmények az év ezen időszakában. Az abroncsot kizárólag a prioritással rendelkező World Rally Car versenyzők használhatják.

Az aszfaltversenyeken a francia gyár visszatér a Pilot Sport gumijaihoz, a PILOT Sport FW (mint Full Wet, azaz „teljesen nedves”) pedig a trieri központtal rendelkező viadalon bizonyíthat először.

A PILOT Sport FW ugyanazzal a mélyen barázdált futófelülettel rendelkezik, mint a Monte-Carlo Rallye-n használatos hógumi. A gumit extrém esős időjárási körülményekre tervezték, a mintázatnak köszönhetően utat vág az a vízben, viszont gyorsan kopó nagyon lágy gumikeverékből készül, így csak abban az esetben fogják használni, ha az úton megállt a víz, ha a körülmények ezt valóban indokolttá teszik. Mivel az abroncs szárazabb körülmények között gyorsan kopik, a csapatoknak száz százalékosan biztosnak kell lenniük abban, hogy esős körülmények várják az adott kör szakaszain versenyzőiket, mielőtt ezt az opciót választanák.

„Nyilvánvalóvá vált, hogy hiányzik az igazi, mély mintázattal rendelkező esőgumi, ami utat tud vágni a vízrétegen, amikor a víz túl mély a normál körülményekre tervezett aszfaltgumi számára” – mondta el Pascal Couasnon, a Michelin versenyrészlegének igazgatója.

Az FW csupán a prioritással rendelkező, World Rally Car-ral nevező párosok számára lesz elérhető, a WRC 2-es és a junior világbajnokság résztvevői nem használhatják azt. A német viadalon, ahol a hegyekben mindig megvan az esélye az erősebb esőnek, nyolc ilyen gumit használhatnak fel a versenyzők.

A PILOT Sport FW nehéz időjárási körülmények között is lehetővé teszi a szakaszok teljesítését. Az ilyenfajta abroncs bevezetésével kapcsolatban a biztonságot hangsúlyozva a versenyzők helyeztek nyomást az FIA-ra, előbb Sebastien Loeb, az utóbbi időszakban pedig Sebastien Ogier szorgalmazta a lépést.

 

Michelin PILOT Sport FW:

Méret: 215/45 R18 (a 18/65-18 megfelelője)

Szélesség: 215 mm

Ármérő: 18 coll

Oldalfal magasság: 92 mm

Súly: 13,4 kg

Mintázat: forgásirányos, aszimmetrikus

Talajtípus: aszfalt

Időjárási körülmények: erős eső, úton megálló víz

 

Andrew

 

2014. augusztus 12.