Get Adobe Flash player

Hírek: Michelin - A Michelin negyvenhatodik világbajnoki címe

 

A Michelin negyvenhatodik világbajnoki címe

A Michelin a 2014-es rali világbajnoki szezonban duplázott, megszerezte negyvenötödik és negyvenhatodik rali világbajnoki címét is.

A francia gumigyártó ezzel huszonnégy gyártói és huszonkettő egyéni koronánál tart. Előbbiből az elsőt a rali világbajnokság első évében, 1973-ban szerezte az Alpine Renault-val. A másodikra várni kellett egy kicsit, az 1981-ben jött össze a Talbot Sunbeam-mel.

1982-ben az Audi Kleber gumikon, a most már a Michelinhez tartozó márkával futott, amikor begyűjtötte első címét, de ’84-ben már a francia gyár termékeit szerelték a Quattrókra. A német autógyár ekkor szerezte meg második gyártói sikerét. Ez volt a kezdete annak a hosszú és csaknem töretlen sorozatnak, amit a Peugeot-val, a Lanciával és a Toyotával könyvelhetett el a Michelin, az A csoportos korszakot pedig a Mitsubishivel zárta az élen a gyártó.

A gruppe 4-es, a B és A csoportos idők után a Michelin a Toyotával aratta le az első World Rally Car-os sikert, ami annak a sorozatnak volt a kezdete, amiben aztán a Peugeot, majd a Citroen volt a partner. A márka a 2005-ös szezon végén mondott búcsút a bajnokságnak.

A Michelin 2011-ben tért vissza a világbajnokság vérkeringésébe, ahol azóta begyűjtött minden címet.

 

Andrew

 

2014. december 31.