Get Adobe Flash player

Hírek: Michelin - Miért is különleges a Monte – a gumigyártók szemszögéből

 

Miért is különleges a Monte – a gumigyártók szemszögéből

A Monte-Carlo Rallye a rali világbajnokság legkülönlegesebb versenye, hatalmas feladat elé állítja a csapatokat és a versenyzőket, de a gumigyártók sem kivételek ez alól. Pascal Couasnon, a Michelin Motorsport igazgatója a következőket mondta el a 2015-ös Monte kihívásairól:

„Monte-Carlo bűvölete a hó, jég és száraz aszfalt arányától függ, ez az, amikor még akkor is nehéz a gumiválasztás, ha szögest kell választanod, ami jobb a jégen. Amikor ugyanis az aszfalton mész, nehéz lesz megtartani a szögeket. Aztán visszatérve egy olyan felületre, ami fehér, amiről tudjuk, hogy ez ennek a versenynek szelleme, muszáj gumit választanod és kezelned is azokat, hogy megtartsd azokat a végéig.

Amikor arról van szó, hogy gumit kell választani, azt a munkát ma már főként a csapatok végzik. Megvannak a technikusaink, akik a csapatok mellett vannak, és a kapott információk függvényében hozzák meg a nehéz döntést. Főként a csapatok azok azonban, akik ezt megteszik. A gumik a legtöbb versenyen tizedmásodpercnyi különbségeket tudnak eredményezni kilométerenként, itt azonban ha rosszul választ valaki gumit, kilométerenként másodpercekről beszélünk, ami összességében nagyon sok lehet, úgyhogy érthető, hogy miért is olyan alaposak a megbeszélések reggelenként.”

 

Andrew

 

2015. január 28.