Get Adobe Flash player

Hírek: Michelin - A Michelin keményen dolgozik partnereivel

 

A Michelin keményen dolgozik partnereivel

A Volkswagen Motorsport, a Citroen Racing és a Hyundai Motorsport is Spanyolországban töltötte idejét a héten, ahol a Michelin legújabb generációs aszfaltgumijait tesztelték, amiket a 2015-ös rali világbajnokság második felében fog bevetni a francia cég.

Kulcsfontosságúnak bizonyult ez a hét a Michelin fejlesztői és mérnökei számára, akik a tél folyamán az aszfaltra való új abroncsokon dolgoztak. Miután a Francia Rallye visszatér Korzikára, ahol hosszabb és abrazívabb felületű pályák várják a mezőnyt, a konzisztensség lesz a legfőbb elvárás az kemény felületen használatos gumikkal szemben.

A hosszan tartó számítógépes szimulációs munkákat, valamint a néhány héttel ezelőtt Mikko Hirvonennel megtett első kilométereket követően a Michelin három rali világbajnoki partnere is a clermont-ferrandi cég segítségére volt, hogy kiválasszák azokat a megoldásokat, amik a sorozat elkövetkezendő aszfaltos fordulóin fel fognak bukkanni.

A tesztelést a Volkswagen Motorsport kezdte hétfőn Valenciától mintegy százötven kilométerre délre, ahol Sebastien Ogier háromszáz kilométert tett meg Volkswagen Polo WRC-jével. A gall pilóta eközben kilenc szett gumit értékelt ki. „Sebastien nagyon motivált volt” – árulta el a Michelin egyik tanácsadója. „A tesztszakasz profilja nagyon változatos volt, ideálisnak bizonyult tehát az ilyenfajta munkára. Jó visszacsatolásokat kaptunk, a kopás karakterisztikája pedig nagyon biztató volt.”

A következő napon hasonló programot teljesített Kris Meeke és a Citroen Racing a DS 3 WRC-vel. A brit versenyző nem kevesebb, mint ötszáz kilométert autózott egyetlen nap alatt Reus-tól északra. „Talán egy kicsit túl agresszívnek bizonyult az aszfalt, hogy megállapíthassuk a gumik teljesítményét, de volt néhány hasznos hosszútávú futásunk, ez pedig fontos” – számolt be a Michelin Motorsport egyik, a helyszínen jelen lévő mérnöke.

Szerdán és csütörtökön a Hyundai Motorsport valamint aszfaltspecialistájuk, Dani Sordo vett részt a teszten, melyet a Katalán Rally színhelyéül is szolgáló Palma d’Ebre közelében tartottak. A spanyol pilóta több mint négyszáz kilométert tett meg, az egyik szetten száz kilométert autózott. A második napon, amikor esősre fordult az időjárás, arra is lehetősége adódott, hogy kipróbálja az új gumicsalád lágyabb verzióját.

„Egy nagyon pozitív hét volt ez mind a tartósság, mind a teljesítmény tekintetében” – állapította meg a Michelin Motorsport mérnöke. „Nagyon komolyan vette mindhárom pilóta ezeket a teszteket, és meg szeretnénk köszönni nekik az első osztályú visszajelzéseket valamint azt, hogy jóváhagytak néhány megoldást. Ki fogjuk most analizálni az összes adatot, megvizsgáljuk az abroncsokat és kiválasztjuk a legjobb keverék/konstrukció megoldásokat, hogy véglegesíthessük 2015-re az aszfaltos kínálatunkat.

Az M-Sport nem vett részt ezeken a teszteken, mivel a saját, a Ford Fiesta WRC megújításán folytatott fejlesztési munkájukra koncentrálnak jelenleg. A brit csapat júniusra tervezi az aszfaltos tesztjeit.

 

Andrew

 

2015. április 18.