Get Adobe Flash player

Hírek: Michelin - A Michelin X-Ice North 3 abroncsa

 

A Michelin X-Ice North 3 abroncsa

A Svéd Rally a rali világbajnokság egyetlen igazi téli, havas versenye. A sorozatnak ez az egyetlen futama, melyen nem okoz fejfájást a versenyzők és a csapatok számára a gumiválasztás, hiszen egyfajta abroncsot használhatnak csupán.

A Michelinnél, mely 2018-ban az összes gyári csapat beszállítója, ez az X-Ice North 3. Ha az időjárás engedi, a viadal teljes egészében havon és jégen fut, ami azt jelenti, hogy ez a szöges gumi lefedi a lehetséges körülmények teljes spektrumát. A tizenöt coll átmérőjű abroncsot ugyanarra a felnire szerelik, mint a murván használtakat, a futófelülete azonban szűkebb azoknál.

Az X-Ice North 3 típusú gumiabroncsokat Franciaországban, a clermont ferrandi üzemében gyártja le a Michelin, szögek nélkül. Ezt követően a svédországi Vaxjőbe szállítják őket, ahol a cég régi partnere, a Dackproffsen kifúrja a mintázatot, és az így létrejött lyukakba ragasztják be kézzel az acélból és volfrámból készült szögeket. Egy gumiba 384 szög kerül, melyek hossza 20 milliméter, ebből 6,5 áll ki. Egy gumi szögelése negyvenöt percet vesz igénybe. A WRC autókat hajtó párosok huszonnégy abroncsot használhattak a verseny során – a WRC 2-esek huszonkettőt –, plusz négyet a shakedown-on.

A Michelin húszfős stábbal érkezett Svédországba: Jacques Morellivel, a cég rali világbajnoki programjának vezetőjével, Olivier Vialle marketing igazgatóval, két fejlesztővel, ugyancsak két koordinátorral, négy, a csapatoknak segítő tanácsadóval, nyolc szerelővel és két sajtófelelőssel.

 

Andrew

 

2018. február 21.