Get Adobe Flash player

Raliautók biztonsága - Adatbázis a balesetekről

 

Adatbázis a balesetekről

Adatbázist hozott létre az FIA az autósportban bekövetkezett balesetekről, ami a világ eseteinek adatait fogja összegyűjteni, hogy segítse a jövőben a biztonság javítását.

A Nemzetközi Automobil Szövetség a nyolc nemzettel folytatott kísérleti futást követően 139 nemzeti autósport szövetség számára biztosít hozzáférést a World Accident Database-hez, azaz a Világ Baleseti Adatbázisához.

A nemzeti testületek a saját eseményeiken történt balesetek adatainak rögzítésével képesek lesznek az adatbázis bővítésére, egyúttal hozzáférhetnek más országok adataihoz is. „Az adatbázis bevezetése lehetőséget nyit az autósport világának, hogy bármilyen súlyos balesetről részletes információkat biztosítson” – mondta el az FIA elnöke, Jean Todt. „Jelentős számú komoly biztonsági intézkedés került végrehajtásra az autósportokban, melyek halálos vagy súlyos baleseteket jeleztek előre. Nehéz beszélni egy különleges előfordulásról vagy egy, a biztonsági folyamatokban és technológiában bekövetkező változásokról egy feltételezett nézőpontból. A folyamatok és technológia fejlesztése könnyebb feladat egy valódi adatbázis alapján.”

Todt hozzátette azt is, hogy az FIA célja nem az, hogy megkísérelje megelőzni az előforduló baleseteket – erről azt tartja, hogy irreális dolog –, hanem hogy minimalizálják a kockázatot, egy baleset bekövetkezése esetén. „Nem szabadulhatsz meg az autósportban a balesetektől” – mondta. „Amikor több versenyző van egy versenypályán, a pilóták a határon nyomják, mint ahogyan a sport műszaki oldala is azon van, a balesetek megelőzhetetlenek. Az FIA elsődleges célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben minimalizálja a baleset eredményeként bekövetkezett sérülést, amikor az megtörténik.”

 

Andrew

 

2015. május 12.