Get Adobe Flash player

Hírek: rali Európa-bajnokság - Nem lesz Jannerrallye 2016-ban

 

Nem lesz Jannerrallye 2016-ban

A hagyományosan az évad első nemzetközi raliversenyeként futó Jannerrallye a szervezők közleménye szerint 2016-ban nem kerül megrendezésre.

A Freistadt központú viadalt a Rallye Club Mühlviertel szokta szervezni, mely annak ellenére, hogy nincsenek financiális problémái és hogy az Eurosporttal 2018-ig megvan a szerződése az Európa-bajnoki futam rendezésére vonatkozóan, úgy döntött, hogy jövőre nem tartja meg a viadalt. Ennek okait pontokba szedték:

- 2012-től a nevezési számok folyamatosan csökkenek. Az Európa-bajnoki nevezést illetően ez az érték 45 százalék, az osztrák bajnoki futamnál 17 százalék. A trend megfordulására az elkövetkezendő időszakban nem látszik esély, mivel több csapat is gazdasági nehézségekkel küzd.

- A klub a 650-700 ezer eurós éves költségvetés legalább 30 százalékát a nézőktől származó bevételekből állja. Az előre nem látható időjárási körülmények miatt a kockázat rendkívül magas ezzel kapcsolatban.

- A Jannerrallye működtetési költségei a nevezésekkel ellentétes irányt mutatnak, 2012-től 47 százalékkal növekedtek.

- Az osztrák versenyzők képviseletében Mario Saibel egy e-mailt juttatott el Michael Strassegger  elnökhöz, melyben azt írja, hogy költség okok miatt a verseny nem kívánatos esemény az osztrák bajnokságban a továbbiakban. További példa, hogy az osztrák ralis társadalom bojkottra hívta a versenyzőket a klasszikus téli versennyel kapcsolatban.

- A rendezőség már évek óta kritizálja az FIA-t és az Eurosportot, hogy nem tudják vagy nem hajlandóak a következő éves versenynaptárat kiadni augusztus közepén, holott ők folyamatosan ezt kérték. Az FIA azzal kapcsolatos tehetetlensége, hogy időben hozzon világos szabályokat, legalább 10-15 nevezői veszteséget okozott a 2015-ös Jannerrallye-n.

- Bár 2015-re megerősítették, az Eurosport közvetítési ideje nem növelhető. Az este 11 óra utáni közvetítés legalábbis Ausztriában és az európai régióban nem minősül fő adásidőnek.

Miután az igazgatótanács nem vár pozitív változásokat a leírt pontokat illetően, az a döntés, hogy 2016-ban nem rendezik meg a Jannerrallye-t, egyhangúnak bizonyult.

A Rallye Club Mühlviertelnek szeptember 18-án lesz egy igazgatótanácsi gyűlése. Ha az igazgatótanács összetételében nem történik változás az újraválasztás során, akkor – az egyébként impresszív mutatókkal rendelkező – klub a saját fennmaradása érdekében semmilyen autósport eseményt nem rendez a jövő évben.

 

Andrew

 

2015. június 3.