Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Radikális változások előtt a rali világbajnokság?!

 

Radikális változások előtt a rali világbajnokság?!

 

A rali világbajnokság történetének legvitatottabb szabályait hagyhatják jóvá a jövő héten, melyek a rajtsorrenddel, az utolsó napi szétlövéssel és a részidők párosok felé történő megadásával kapcsolatosak. A rali világbajnokság bizottsága jövő csütörtökön fogja ezeket a Motorsport Világtanács elé vinni annak pekingi ülésén.

A megbeszélés fog dönteni abban a régóta vitatott kérdésben, hogy a 2015-ös világbajnoki fordulók utolsó napján milyen legyen a lebonyolítás formátuma, mellyel kapcsolatban az utolsó szakaszos szétlövésen az utolsó pillanatig zajlottak a finomítások.

A rajtsorrendet illetően is várhatóak változások, eszerint a bajnokságot vezető páros fog elsőként rajtolni nem csak az első, de a második versenynapon is. A fordított rajtsorrend, mely szerint a futamot vezető indul utolsóként az 1-es prioritással rendelkezők közül, csak a verseny utolsó napjára lesz érvényes. A jelenlegi rendszer szerint már az első napot követően ezt a szisztémát használják.

Erre a változtatásra a jelenlegi világbajnok Sebastien Ogier valószínűleg azonnal kritikával fog reagálni, aki többször is kifejezte már frusztrációját azzal kapcsolatban, hogy elsőként rajtolva hátrányban van a laza murván. A francia a rendszert a „lúzerek előírásának” nevezte az év korábbi szakaszában. Ogier az előző szezonok kvalifikációs formátumát favorizálná, ahol a shakedown-on megtartott kvalifikáció leggyorsabb versenyzője választhatta meg elsőként a rajtpozícióját a futam nyitónapjára.

A másik várhatóan nagy változás a csapatvezetés és az autók szakaszon történő kommunikációjával kapcsolatos. A párosok jelenleg megkapják a szakaszon belüli részidőket, ennek megfelelően tudják riválisaikhoz képest megválasztani tempójukat. Ez a lehetőség valószínűleg betiltásra kerül.

Az FIA forrása a következőket mondta el ezzel kapcsolatban: „Teljes mértékben tisztában vagyunk azzal, hogy ezen döntések közül néhány népszerűtlen lesz – talán nagyon népszerűtlen is –, de a sportág érdekei miatt hozzuk meg ezeket, nem egy egyén vagy egyetlen csapat miatt. Ne feledjük, bármelyik sportról legyen szó, azok, akiknek a legtöbbet vesztenivalója van, a lehető leginkább el akarják kerülni a kockázatot, a részidők pedig segítik ezt. Azt is észben kell tartanunk azonban, hogy a megjósolhatatlanság teszi a sportot nagyszerűvé, nézzük csak meg a Deutschland Rallye-t.”

 

Andrew

 

2014. szeptember 5.