Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Az FIA elutasította a rali világbajnokság megújításáról szóló előterjesztéseket

 

Az FIA elutasította a rali világbajnokság megújításáról szóló előterjesztéseket

 

Az FIA Motorsport Világtanácsa a szeptember 12-én Pekingben tartott ülésén elutasította a rali világbajnokság radikális szabályváltozásairól szóló előterjesztéseket.

Sokan várták, hogy a Világtanács jóváhagyja a világbajnokság promóterének javaslatát, mely szerint az utolsó, szétlövéses szakasz döntötte volna el az egyes futamok végső sorrendjét. Végül ez nem így történt, a terveket, mely sokként hatott volna a sportágra, nem fogadták el.

A Világtanács üléséről az FIA által kiadott kommunikáció nem említi az előterjesztést, információhoz arról az Autosport magazinnak sikerült hozzájutnia, akik az autósport irányító testületének szóvívőjét kérdezték meg. „Az előterjesztés, amit a rali világbajnokság bizottsága mutatott be a versenyek formátumáról, visszaküldésre került a bizottsághoz átgondolásra.”

A jelenleg is alkalmazott Power Stage átdolgozott formátuma már több mint egy éve képezi a kiinduló pontját a WRC Promoter fejlesztési tervének, a sorozatban részt vevő gyártók azt névtelenül, de támogatták. A versenyzőket ugyanakkor nem győzték meg a tervek.

Az előterjesztés jelenlegi formátumának elutasítása miatt a bajnokság jövő évi szezonjában alkalmazott rajtsorrend szabályzattal kapcsolatban sem született döntés. Az előterjesztésekben az szerepelt, hogy a világbajnoki futamok első két napján a bajnoki pontverseny állása szerint rajtolnának a versenyzők, csupán a harmadik napon fordult volna meg a rajtsorrend. Ez az ötlet egyáltalán nem tetszett a versenyzőknek, Sebastien Ogier és csapattársai, Jari-Matti Latvala valamint Andreas Mikkelsen az FIA elnökének, Jean Todtnak levelet is írt a szabálymódosítással kapcsolatos aggályairól.

 

Andrew

 

2014. szeptember 17.