Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Megosztja a rali világbajnokság résztvevőit a reformokat szolgáló javaslatok elutasítása

 

Megosztja a rali világbajnokság résztvevőit a reformokat szolgáló javaslatok elutasítása

 

Az FIA visszautasította a rali világbajnokság megreformálására tett előterjesztéseket, ami ellentmondásos reakciókat hozott. A versenyzők örülnek, a csapatok csalódottak.

A WRC Promoter a Power Stage-ek átalakítását célozta meg leginkább, a változások 2015 januárjától léptek volna életbe. Az új szabály szerint a verseny első négy helyén álló páros küzdhetett volna meg a szétlövés alkalmával a futamgyőzelemért, a versengés úgy lett volna szorosabb közöttük, hogy az autók közötti addigi időkülönbségeket egy együttható alkalmazásával lecsökkentették volna. A javaslat a pilóták és a navigátorok körében nagyon népszerűtlennek bizonyult.

Az M-Sport versenyzője, Mikko Hirvonen a következőket mondta el: „Kétségtelenül boldog vagyok, hogy nincs döntés erről. Mindenki a szétlövéses ötlet ellen volt, az megváltoztatta volna a ralisport szellemiségét. Többé nem ralizás lett volna ez.”

Hirvonen honfitársa, a Volkswagennél versenyző Jari-Matti Latvala elismerte, látja, hogy szükség van a változtatásra. „Nem volt más opció, csak ez, ugyanakkor úgy érzem, ettől a szabálytól megváltozott volna a ralisport. Nem tudom, mi a legjobb mód, de úgy gondolom, több mindent kell figyelembe vennünk a sportszabályoknál.”

A finn pilóta csapatvezetője, Jost Capito – aki a javaslat egyik eredeti kigondolója – tanácstalan volt a döntés után. „Nem lepődtem meg, mivel Jean Todtnak nem tetszett az ötlet. Elképesztőnek tartom, hogy rali világbajnokság bizottságának névtelen, a rali világbajnoki üzlettel foglalkozó személyek döntését névtelenül utasítják el olyan emberek, akik nincsenek is ebben benne. Számomra ez a bizottság tagjainak arcul csapása.”

 

Történhetnek még változások

Todt, az FIA elnöke el fog látogatni a rali világbajnokság bizottságának következő találkozójára, hogy egyezségre jussanak a Motorsport Világtanács következő, decemberi ülése előtt.

Capito véleménye szerint a december még nem túl késő, hogy újra a terítékre kerüljön a terv. „Ez még nem halott ügy, a Motorsport Világtanács nem mondta azt, hogy ez egy hülyeség, szemét, el kell felejteni. Talán nem lettek meggyőzve még százszázalékosan, és több magyarázatra vagy indokra van szükségük. Nem látom ezt olyan negatívnak, könnyen tudunk változtatni januárig, a Monte-Carlo Rallye-ig, ez papírmunka. Bizakodó vagyok még mindig, hogy be fog ez következni. Úgy gondolom, az emberek végül meg fogják érteni, ez a szakemberek elmondása szerinti mód arra, hogy a bajnokság értékét növeljük.”

 

Andrew

 

2014. szeptember 18.