Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - A WRC Promoter kitart a radikális tervek mellett

 

A WRC Promoter kitart a radikális tervek mellett

 

A rali világbajnokság 2015-ös szezonja radikális változásokon eshet át annak ellenére, hogy a sorozat promóterének ilyen irányú javaslatait elsőre visszautasította a Motorsport Világtanács.

A WRC Promoter vezetője, Oliver Ciesla és a Volkswagen Motorsport igazgatója, Jost Capito – a tervek két fő támogatója – az Autosport magazinnak elmondták, még mindig hisznek abban, hogy a Power Stage átalakított formában kerül megrendezésre jövőre.

A fő változás az lenne, hogy a versenyek fő részében elért időket egy szorzóval vennék figyelembe, ami azt jelentené, hogy azokat tízzel osztanák, az utolsó szakasz pedig az így kiszámolt különbségek alapján kezdődne. Ciesla ezzel kapcsolatban a következőket mondta el: „Hiszem, hogy ez a megfelelő út a rali világbajnokság számára, hogy előrelépjen és teljesítse az emberek elérésével kapcsolatos célkitűzést. Nincs arra jel, hogy ne lehetnénk optimisták.”

Annak ellenére, hogy a világbajnokságon részt vevő pilóták és navigátorok a változások ellen vannak, Capito meggyőződése, hogy ez a megfelelő út. „Nem kellene arra figyelni, hogy mit akarnak a versenyzők. Nem ők azok, akik a sportágba invesztálnak, ők azok, akik kiveszik a pénzt a sportból. Fontosak a ralisportnak, de nem kellene őket bevonni a szabályok kialakításába.

A biztonságba kell bevonni őket, ez nem kétséges, és abba kellene bevonni őket, hogy hogyan legyenek a versenyek megszervezve – ők szakértők ebben, de más dolgokkal kapcsolatban a végső szót azoknak az embereknek kellene kimondani, akik a sportba invesztálnak.

A versenyzők tisztában vannak vele, hogy valaminek kell történnie, legalábbis a mi versenyzőink tisztában vannak ezzel. Azt is tudják, hogy senki más nem jött elő jobb ötlettel. Ne felejtsük el, a versenyzők mindig a változás ellen vannak. Azt mondták, hogy a Power Stage megöli a rali világbajnokságot, mikor bevezetésre került az. Nem így történt. A versenyzők leginkább a tiszta sportot szeretnék, de kicsit rövidlátóak: ha nincs meg az érték, nem jönnek a gyártók és nem lesz nekik munkájuk.”

Capito beszélt arról is, hogy nem lepődött meg a Motorsport Világtanács döntésén, ugyanis tisztában volt vele, hogy Jean Todtnak nem tetszik az ötlet. „Nem lepődtem meg, mivel Jean Todtnak nem tetszett az ötlet. Elképesztőnek tartom, hogy rali világbajnokság bizottságának névtelen, a rali világbajnoki üzlettel foglalkozó személyek döntését névtelenül utasítják el olyan emberek, akik nincsenek is ebben benne. Számomra ez a bizottság tagjainak arcul csapása. Ez szavazás volt arról, hogy nem bíznak a rali világbajnokság bizottságában és a promóterben, leginkább a promóterben, mint bárki másban. Mindenki támogatta ezt az előterjesztést teljes mértékben, a rali világbajnokság összes szereplője, aztán visszautasítják. Nem tudom, hogy történt-e ilyen valaha is a múltban.”

 

Andrew

 

2014. szeptember 24.